Novi gadget
0

Barack Obama dobija novi BlackBerry

Sarajevo-x.com
U medijima su se pojavili prvi detalji o novom BlackBerryju Baracka Obame, bez kojeg američki predsjednik zasigurno neće napuštati Bijelu kuću.

Gospodin Obama je svoju ljubav prema gadgetima isticao i tokom predizborne kampanje, no kada je postao predsjednik bio je prisiljen predati svoj osobni telefon kako bi se zaštitio od napada stranih obavještajnih agencija.

Otkako je predao svoj telefon Obama je koristio sličan uređaj nazvan 'Sectera Edge Smartphone', izum američke nacionalne sigurnosne službe, no uskoro će dobiti novi visoko-sigurnosni BlackBerry, izvijestile su američke agencije

U njegov BlackBerry 8830 bit će ugrađen softver nazvan 'SecureVoice', koji je izumila sigurnosna kompanija 'Genesis Key' u saradnji sa američkom nacionalnom službom (NSA), te će pomoću tog softvera predsjednik Sjedinjenih Američkih Država biti u potpunosti zaštićen od hackerskih napada.

Softver će omogućiti Obami da pregleda sve tajne dokumente dok je izvan Bijele kuće, a u svakom slučaju omogućit će mu da bude u neprestanom kontaktu sa suprugom Michelle, kao i ostatkom porodice koji će također dobiti jedan ovakav uređaj.

Prema američkom zakonu svi e-mailovi, te ostale poruke koje predsjednik primi moraju biti sačuvane i arhivirane, zbog toga će Obamino osoblje raditi na arhiviranju poruka.

Prema podacima američkih agencija, svaki e-mail koji predsjednik Obama primi stizat će sa 50 minuta zakašnjenja kako bi bio skeniran i provjeren zbog mogućnosti napada virusom.