BKC, Sarajevo
0

Predavanje o misiji Kepler i potrazi za Zemlji sličnim planetama

FENA
Astronomsko društvo "Orion" iz Sarajeva organizirat će u subotu, 27. februara, u Bosanskom kulturnom centru predavanje iz astronomije o temi "Novi svjetovi: Misija Kepler u potrazi za Zemlji sličnim planetama izvan Sunčevog sistema".

Predavač će biti predsjednik Astronomskog društva "Orion" Muhamed Muminović, a skup će početi u 19 sati, najavljeno je iz "Oriona".

Već se stoljećima postavlja pitanje o postojanju planeta drugih zvijezda, a posebno onih sličnih Zemlji.

Američka NASA je u martu prošle godine lansirala letjelicu "Kepler" koja ima isključivo zadatak potrage za novim svjetovima, drugim zemljama.

Subotnjim će predavanjem Astronomsko društvo "Orion" ujedno obilježiti oficijelni završetak Međunarodne godine astronomije 2009.

Taj najveći javni astronomski događaj u historiji realiziran je uz učešće 148 zemalja, među kojima i BiH.

Predstavnik ovog astronomskog društva Nedim Mujić ističe da je Međunarodna godina astronomije završena, ali da za BiH ona na neki način tek počinje.

"Obnova Astronomske opservatorije na Trebeviću je ključni projekt koji smo započeli na valovima globalnog festivala astronomije, a u narednim mjesecima i godinama vratit ćemo sjaj koji je prije rata astronomija iz BiH imala u regionu. Tu je i projekt "1000 galileoskopa za hiljadu škola u BiH - jedno nebo za sve", čija će realizacija početi krajem narednog mjeseca", kazao je on.

Vezani članci