Nauka
0

Postoji li nova planeta u Sunčevom sistemu?

Sarajevo-x.com
Sunčev sistem je ovih dana zapao u krizu identiteta. Decenijima je vladalo mišljenje da se naš Sunčev sistem sastoji od devet planeta, iako su neki naučnici dovodili u pitanje mjesto Plutona među planetama. No, nedavno otkriće nebeskog tijela koje je veće i udaljenije od Plutona, dovelo je do haosa među naučnicima.

Pitanje koje se postavlja jeste, da li bi tijelo, za sada nazvano "2003 UB313" trebalo biti proglašeno za desetu planetu Sunčevog sistema? Da li bi Pluton trebao biti izostavljen sa te liste? I, na kraju krajeva, šta je to uopće planeta?

[SLIKA]1[/SLIKA]

Drevne civilizacije su vremenom mijenjale svoje definicije planete. No, i dan danas ne postoji usaglašena definicija tog fenomena. Ali, stvari bi se uskoro mogle radikalno promijeniti.

U Pragu se od danas održava dvanaestodnevna konferencija Međunarodne astronomske unije na kojoj će se raspravljati o tome da li Pluton treba biti zamijenjen novom planetom, ili naprosto treba dodati još jednu planetu u sunčev sistem. "Vrijeme je da usaglasimo definicije", kaže Alan Stern, direktor Southwest istraživačkog instituta iz San Antonija. "Sramotno je da astronomi nemaju jedinstvenu definiciju", objašnjava Stern. Problem je nastao prošlog ljeta, kada je astronom Michael Brown sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju objavio otkriće nebeskog tijela većeg od Plutona. Kao i Pluton, novootkriveno tijelo je dio Kuiperovov pojasa, misteriozne zone u obliku diska koja se nalazi iza Neptuna, a u kojoj se nalaze na hiljade kometa i planetoidnih tijela. Brown je ovom tijelu dao ime "Xena", po uzoru na ratnicu iz poznate TV serije, no zvanično ime je za sada ostalo "2003 UB313".

[SLIKA]2[/SLIKA]

Mišljenja među naučnicima su podijeljena za sada. Puritanci insistiraju na tome da postoji osam "pravih" planeta, te da i Pluton i Xena trebaju biti izostavljeni sa popisa članova sunčevog sistema. Drugi pak, smatraju da se Xena treba priključiti na pomenuti popis kao ravnopravan, deseti član.

Vezani članci