Nauka
127

Najvažnije žene u svijetu nauke: Njihova djela poznaje čovječanstvo

Klix.ba
Marie Curie, francuska fizičarka i hemičarka (Foto: CNN)
Marie Curie, francuska fizičarka i hemičarka (Foto: CNN)
Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, a upravo danas ukazuje se na njihov položaj, prava, dostignuća i mogućnosti. Uspjesi samo neki od njih ostali su zauvijek upisani u knjige historije i nauke - one su najvažnije žene u svijetu nauke.

Marie Curie

Francuska fizičarka poljskog porijekla, Marie Curie, izmislila je pojam "radioaktivnost" i otkrila dva elementa - radij i polonij. Ne samo da je bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku već je, kao dobitnica Nobelove nagrade za hemiju, postala prva osoba koja je "Nobela" dobila dva puta.

Wu Chien-Shiung

Wu Chien-Shiung, američko-kineska nuklearna fizičarka diplomirala je 1934. godine u Nanjingu, a doktorirala 1940. u Berkeleyu. U projektu za izgradnju atomske bombe Manhattan pridonijela je razvoju metode razdvajanja izotopa uranija 235 i 238. Po njoj je nazvan planetoid (2752 Wu Chien-Shiung).

Stephanie Kwolek

Američka hemičarka Stephanie Kwolek, je izumila kevlar, materijal od kojeg se prave panciri i druga neprobojna oprema. Kwolek je rođena 31. jula 1923. godine u New Kensingtonu, u Pennsylvaniji, a diplomirala je na Carnegie Institutu za tehnologiju. U kompaniji DuPont u Delawareu zaposlila se godinu dana nakon završetka Drugog svjetskog rata, a ondje je ostala i svih 40 godina svoje karijere.

Rosalind Frenklin

Rozalind Frenklin (1920 -1958.) je bila britanska biofizičarka. Nazivaju je pionirkom molekularne biologije, a već s 15 godina odlučila je da postane naučnica. Njen rad sadrži ključni doprinos razumijevanju fine molekulske strukture DNK, RNK, virusa, uglja i grafita.

Gertrude Elion

Elion je biohemičarka i farmakologinja, a dobitnica je i Nobelove nagrade. Kreirala je učinkovite lijekove protiv mnogih bolesti, a njeni pronalasci uključuju 6-merkaptopurin (Purinethol), prvi lijek za leukemiju. Njoj se također pripisuje otkriće pirimetamina (Daraprim) za malariju. Prva je žena koja je primljena u američku Kuću slavnih izumitelja (National Inventors Hall of Fame) i dodijeljena joj je Nacionalna medalja nauke.

Virginia Apgar

Virginia Apgar je američka anesteziologinja i pedijatrica, koja je najpoznatija po tome što je razvila indeks za procjenu vitalnosti novorođenog djeteta, koji po njoj nosi naziv Apgar indeks. Virginia Apgar je u svoje vrijeme bila jedna vodećih stručnjaka na području anesteziologije i teratologije i jedna od utemeljiteljica neonatologije.

Rachel Carson

Carson je američka dugogodišnja naučnica, u državnoj upravi za ribarstvo Sjedinjenih Američkih Država. Svjetsku pažnju izazvala je knjigom "More oko nas", a u vrijeme početka stvaranja svijesti o nužnosti promjene čovjekova odnosa prema okolišu, stekla je svjetski ugled ekologinje knjigom "Tiho proljeće".