Nauka
4

Na korak od ostvarenja sna: Blue Origin 2017. šalje prve ljude u svemir

Klix.ba
Kompanija Blue Origin je 2015. godine ušla u historiju postavši prva privatna organizacija koja je nakon lansiranja rakete i kratkog leta, istu potom bezbjedno vertikalno spustila na tlo. Kompanija Jeffa Bezosa sada želi da ide korak dalje.

Naime, raketa New Shepard bi 2017. godine u svemir trebala poslati prve ljude, isto ono što želi postići Elon Musk sa svojim SpaceX-om. Muskova firma trenutno pokušava izvesti vertikalni spust na platformu na vodi, dok su vertikalni spust na tlo nakon odlaska u Zemljinu orbitu izveli u decembru 2015.

Ukoliko se zamišljeni poduhvat izvrši, putnici Blue Origina bit će prvi ljudi koji će privatnom raketom posjetiti svemir. Naravno, ostaju šanse da ih u tome prestigne Muskov SpaceX.

"Vjerovatno ćemo početi sa testnim pilotima 2017, a ako sve bude uspješno, prve astronaute šaljemo 2018", rekao je Bezos, a prenosi Reuters.

Detalji projekta su nepoznati, ali možemo spomenuti da let "svemirskim avionom" Virgin Galactic košta više od 220.000 eura, tako da se ne može očekivati manja cijena.