Nauka
0

Jesmo li sigurni od robota i umjetne inteligencije?

Sarajevo-x.com
Već neko vrijeme ne postavlja se pitanje hoćemo li stvoriti umjetnu inteligenciju, već kada će se to desiti i kakve će posljedice imati na ljudsko društvo. Jesmo li spremni na umjetnu inteligenciju i robote te da li ćemo biti bezbjedni kada napokon uđu u naše živote?

Prema tvrdnjama stručnjaka uskoro bi roboti mogli pomagati djeci, starijima i patrolirati ulicama.

Naučnici su najavili novu generaciju robota koji mogu raditi bez uputa koje im daju ljudi. Oni predviđaju da će već u slijedećih pet godina biti napravljeni roboti koji će čuvati djecu, raditi u staračkim domovima, nadgledati zatvorenike i pomagati policiji da prati i hvata kriminalce.

Iako to možda zvuči kao film naučne fantastike, stručnjaci kažu da napreci u tehnologiji omogućavaju razvoj robota koji razmišljaju.

[SLIKA]2[/SLIKA]Grupa vodećih stručnjaka robotike pozvali su na hitnu debatu i pravljenje legislature kako bi spriječili da veći broj robota bude pušteno u društvo bez razmatranja potencijalnih rizika javnoj sigurnosti.

Do sada, velikim brojem robota upravljali su ljudi, obično preko daljinskih upravljača ili glasovnih komandi. No sada postoje mašine koje rade neovisno o čovjeku. Iako su to za sada igračke ili recimo usisivači, oni mogu obavljati svoje zadatke bez uputa od čovjeka.

Proizvođači istražuju načine kako da robotičke igračke izgledaju više kao djeca kako bi, prema tvrdnjama stručnjaka, mogle postati mašine koje bi se brinule za sigurnost djece.

U Japanu, naučnici već proizvode robote kojim je namjena pravljenja društva starijim osobama te u isto vrijeme praćenje njihovih vitalnih funkcija.

Alan Winfield, profesor elektronike na Univerzitetu West of England u Bristolu, rekao je da neće proći mnogo vremena prije no tehnološki napredak omogući robotima ulazak u domove ljudi, kao i u zatvore i policiju.

U obraćanju na debati o robotičkoj etici u londonskom naučnom Media Centru rekao je: "Moguće je da će u narednih par godina roboti biti uposleni kao neko ko će se brinuti o djeci i starijima. Opasnost je u tome da 'slijepo' ulazimo u situaciju gdje prihvatamo činjenicu ulaska u naše živote veliki broj nezavisnih robota bez da brinemo o posljedicama."

[SLIKA]3[/SLIKA]"Ishod bi mogao biti da, kada damo robotu pravo izbora, on donese pogrešnu odluku i neko zbog toga nastrada. I oni se mogu pokvariti, kao i motor automobila."

"Trebamo biti svjesni budućnosti u koju se upuštamo. Moramo obratiti pažnju na sigurnost i pouzdanost".

Noel Sharkey, profesor kompjuterskih nauka na Sheffieldskom univerzitetu rekao je: "Tehnologija se razvija ubrzanim tempom. Moja glavna briga jeste da ovi nezavisni roboti mogu biti u javnosti predstavljeni brzo. Moramo organizovati informativne javne debate sada, prije nego se išta desi."

Najveći napredak robotike u posljednjih par godina napravljeno je kroz naoružanje. Američka vojska radi na razvoju ratnih robota kojima će biti data mogućnost da sami odluče kada da koriste ubojitu silu.

Korejska vlada radi na razvijanju naoružanih robota koji bi čuvali njihove granice. U taj projekat ulažu samo jedan dio od 51 milion funti namijenjenih investiranju u robotiku.