Nauka
0

Istina o ranom pubertetu

Sarajevo-x.com
Stručnjaci smatraju da je fenomen ranog puberteta, koji se kod djevojčica javlja u šestoj, a kod dječaka u desetoj godini, učestaliji od devedesetih godina prošlog vijeka. Ova pojava uočena je, u većini slučajeva, kod djevojčica. Rani pubertet izaziva mnoštvo faktora.

Neki od faktora koje doktori smatraju odgovornim za pojavu preranog puberteta jesu i hrana koja sadrži suviše hormona, zagađenost pitke vode i vazduha, društveno okruženje, samohrane majke, razvodi brakova, a pogotovo medijsko isticanje seksa u terminima pristupačnim djeci.

Stručnjaci vjeruju da loša ishrana, bogata šećerom i mastima, pored toga što razvija gojaznost može da dovede i do pojavljivanja ranog puberteta.

Moguća objašnjenja za suviše ranu pojavu puberteta leži u nekim genetskim poremećajima zbog kojih, neka djeca seksualno ranije sazrijevaju od druge. Potpuno seksualno sazrijevanje kod djevojčica dešava se između 9 i 15 godina, a kod dječaka između 11 i 17 godina.

Pojava suviše ranog puberteta, iako je sve učestalija, nije neopasna. Naime, djevojčice sa 10 godina mogu biti tjelesno spremne za seksualne odnose, ali njihov um nije sazreo do te mjere. Stoga vrlo lako može doći do poremećene percepcije seksa kod tih djevojčica i širenja spolno prenosivih bolesti.