Naoružajte se strpljenjem
0

Sve što roditelji trebaju znati o prvom seksualnom odnosu nakon rođenja bebe

Dž. P.
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Ljekari preporučuju da se novopečeni roditelji strpe šest sedmica nakon rođenja bebe te da tek nakon toga stupe u seksualni odnos. Međutim, čekanje da prođe tih šest sedmica nije sve, ključna je i komunikacija s partnerom i spremnost žene na to.

Mnogi muškarci tvrde da su, prije nego su postali očevi, redovno imali seks sa svojim suprugama, međutim rođenjem bebe to se promijenilo i intimni život se preko noći našao na dnu liste prioriteta. Većina roditelja je toliko zaokupirana obavezama oko bebe da je seksualni odnos posljednja stvar na koju pomisle, prenosi Healthline.com.

U početku mnogi roditelji nemaju vremena niti energije za to, ali vremenom želja se vrati i stručnjaci smatraju da naročito muškarci trebaju biti oprezni u tome i zapitati se: "Je li i moja žena spremna?". Uzmite u obzir da su žene maksimalno fokusirane na dijete, da su iscrpljene od majčinstva i da se većina žena pomirila sa svim promjenama koje je njeno tijelo doživjelo.

Za ponovno uvođenje intimnosti potrebno je vrijeme i strpljenje, tvrde stručnjaci. Preporučuju da se pričeka četiri do šest sedmica. Čak i nakon tog vremena, važno je da žena bude emocionalno spremna. Ako ona ne osjeća da želi to, nemojte forsirati, samo ćete stvoriti dodatni stres već stresnoj situaciji.

Također, stručnjaci savjetuju da muškarci trebaju podsjetiti svoje supruge kako su lijepe i seksi. Jednostavno rečeno trebaju im dati kompliment. Isto tako, ako žena doji muškarcima se savjetuje da budu veoma oprezni u tom pogledu. Kada počnete ponovno uvoditi seks u svoj život nakon rođenja bebe, ključno je komunicirati s partnerom što je više moguće, zaključili su stručnjaci.