Izložba održana u Zagrebu
195

Pas iz Bosne i Hercegovine proglašen najljepšim goničem na svijetu

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Posavski gonič Roni iz Viteza je na Svjetskoj izložbi pasa, koja je održana u Zagrebu, ponio titulu CACIB, koja označava najljepšeg psa u konkurenciji juniora u svojoj kategoriji pasmine. Njegov vlasnik je Vinko Biletić.

Najveće zasluge za ovaj uspjeh ima Vinkov sin Luka, koji je pripremao Ronija za izložbu. Pored Ronija, Luka je pripremao i baraka Bobija iz Žepča, koji je u konkurenciji odraslih pasmina proglašen najljepšim na svijetu.

"Nisam se iznenadio. Pas je već šampion u BiH. On je mlad, ima 10 mjeseci. Vidi se da će nešto biti od njega. Kada dođete na takmičenje, prvo se gleda zubalo, zagriz. Ako to nije dobro, pas odmah bude diskvalifikovan", naveo je Vinko.

Luka kaže da njegov dom od njegovog rođenja ima barem 15-ak pasa, tako da ih oduvijek voli.

"Super je bio, lijepo se ponašao. Prezadovoljan sam. Kada su nas proglasili, bilo je nevjerovatno. To mi je bio najveći san", kazao je.

Svjetska izložba pasa je okupila uzgajivače iz 79 zemalja. Oni su u Zagreb doveli skoro 25.000 pasa. Riječ je o čak 400 različitih pasmina, među kojima su zlatni retriver, francuski buldozi, sibirski haskiji itd.

pas