Civilizacijski korak
39

Iako je ostvaren veliki napredak nuklearna fuzija i dalje desetljećima daleko od upotrebe

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nakon desetljeća napretka koji je bio tako inkrementalan i skup da se možda činio besmislenim, tehnologija nuklearne fuzije konačno je napravila napredak o kojem vrijedi pisati, piše Oilprice.com.

Prošle godine tim naučnika u Kaliforniji uspio je postići paljenje, stvarajući više energije iz eksperimenta fuzije vođenog laserom nego što je u njega poslano.

Proboj je signalizirao novu eru za nuklearnu fuziju, u kojoj se novonastala tehnologija pomaknula od pustog sna iščupanog sa stranica naučne fantastike do modela proizvodnje čiste energije sa stvarnim potencijalom za praktičnu primjenu i skalabilnost. Ali kritičari se i dalje pitaju hoće li stvaranje umjetnog sunca ovdje na Zemlji ikada biti pristupačno i dovoljno energetski učinkovito da ima pravi utjecaj na globalnu energetsku industriju.

U posljednje tri godine, otkrića u nuklearnoj fuziji eksponencijalno su se povećala, a naučnici su postigli nevjerovatne uspjehe diljem svijeta u različitim eksperimentima fuzije, često s potpuno različitim pristupima. I sve se to dogodilo gotovo istovremeno gledajući dugu vremensku liniju pokusa nuklearne fuzije.

Sva ova otkrića bila su kritična, ali tri su posebno prepravila priču i natjerala čak i one koji su najvjernije sumnjali u nuklearnu fuziju da zastanu. Najprije je 2021. godine tim istraživača na Eksperimentalnom naprednom supervodljivom tokamaku (EAST) u Hefeiju u Kini izbrisao prethodne rekorde za održivu fuzijsku reakciju u stabilnom stanju, postigavši fuziju za neviđenih 1056 sekundi – gotovo 20 minuta.

Iste godine, The Joint European Torus (JET) u Oxfordshireu više je nego udvostručio svoj fuzijski rekord iz 1997. kada je proizveo 59 megajoula energije u jednom eksperimentu fuzije.

A onda se dogodio spomenuti eksperiment u Kaliforniji koji ih je sve oduševio. Prošlog decembra, istraživači u National Ignition Facility (NIF) u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore ušli su u historiju kada su postali prvi koji su konačno prevladali ono što je i dalje najznačajnija prepreka nuklearne fuzije: stvaranje neto pozitivne energije. Sada već legendarni eksperiment koristio je lasere za emitiranje 2,05 megajoula svjetlosti na minijaturnu količinu fuzijskog goriva – otprilike veličine zrna bibera – što je izazvalo eksploziju koja je oslobodila 3,15 MJ energije – otprilike isto kao tri štapića dinamita.

No, iako se važnost ovog otkrića ne može poreći, to ne znači da će nuklearna fuzija uskoro napajati naše domove. Doista, postoji nekoliko važnih upozorenja o veličini otkrića NIF-a. Iako je fuzijska reakcija u eksperimentu NIF stvorila više energije nego što je bilo poslano na gorivo, to je i dalje bio neto odvod energije kada se gleda šira slika. Uzimajući u obzir količinu energije korištenu za napajanje lasera, eksperiment je bio neto gubitak uz veliku marginu. Nadalje, NIF je enormno skup projekt koji se provodi u projektu nacionalnog laboratorija koji se financira za istraživanje nuklearnog oružja – teško da su isti uvjeti u kojima bi se odvijala komercijalna potraga.

Ukratko, fuzija je i dalje enormno skupa, a postizanje neto proizvodnje energije nedostižno. Zapravo, Wired je prošle godine izvijestio da je po svoj prilici "pravi napredak u fuzijskoj energiji još desetljećima udaljen." ITER, najveći svjetski fuzijski eksperiment koji sufinancira 35 zemalja na jugu Francuske, već je enormno premašio proračun i kasni za rasporedom.

Nadalje, sektor se suočava sa značajnim regulatornim izazovima, jer trenutni okviri koji vode nuklearnu fisiju neće biti primjenjivi na nuklearnu fuziju. To znači da treba obaviti puno dugotrajnog i skupog birokratskog i političkog posla prije nego što komercijalna fuzija postane mogućnost.

Mnogo se nade polaže u budućnost nuklearne fuzije. Zagovornici tehnologije su predložili da bi ona mogla proizvoditi gorivo bez neograničenih emisija, spašavajući svijet od klimatske krize, kao i geopolitičkih ratova oko energije. Ukratko, to bi nam donijelo beskrajnu energiju i mir u svijetu.

Međutim, vijesti o mogućnostima nuklearne fuzije za spašavanje svijeta gotovo su sigurno uvelike pretjerane. "[Proboj NIF-a] velika je stvar i lijepo je zapljeskati, ali to ne znači da je revolucija zelene energije neizbježna", sažeo je CNET. "Proći će još godine prije nego što napredak u fuzijskoj energiji urodi plodom – vjerovatno desetljeće ili tako nešto – i još uvijek nije jasno hoće li fuzija ikada biti dovoljno jeftina da radikalno transformira našu električnu mrežu. Nastavak današnjih ulaganja u solarnu energiju i vjetar ključan je za borbu protiv klimatskih promjena.”