Nuklearna fuzija
61

Kina ujedinjuje sve kapacitete s ciljem stvaranja "umjetnog sunca", skoro nepresušnog izvora energije

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kina osniva novu državnu kompaniju kako bi udružila resurse iz cijele zemlje s namjerom da aktivira reaktor nuklearne fuzije, poznat kao "umjetno sunce", prema izvještaju China National Nuclear Corporation (CNNC).

Formiranje China Fusion Energy Inc. najavljeno je 29. decembra tokom ceremonije otvaranja i objedinjuje kinesko istraživanje i razvoj fuzijske energije, koje je bilo rasuto među istraživačkim institutima i privatnim firmama.

Chen Rui, osnivač Startorus Fusion, visokotehnološke kompanije koja se fokusira na komercijalnu primjenu fuzijske energije i istraživanje i razvoj srodnih tehnologija, rekao je da je nuklearna fuzija postala nacionalni prioritet.

"Državno vijeće je na nedavnom sastanku jasno stavilo do znanja da je 'kontrolisana nuklearna fuzija jedini pravac buduće energije', a ovo polje se sada vrlo brzo razvija u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Chen, čija kompanija nije dio novog poduhvata.

"U tom kontekstu, kineska centralna vlada počinje da obraća više pažnje na industriju", dodao je.

Zajedno s kompanijom, osnovan je zajednički inovacijski konzorcij koji se sastoji od 25 subjekata i predvođen CNNC-om kako bi zajedno radili na prevazilaženju nekih ključnih izazova u području nuklearne fuzije.

Slično Suncu, nuklearna fuzija, koja se često naziva "umjetno sunce", stvara energiju zagrijavanjem atoma vodika na preko 100 miliona stepeni Celzijusa i zadržavajući ih dovoljno dugo da ih spoje u teže atome, piše South China Morning Post.

Ako se realizuje, nuklearna fuzija bi mogla pružiti sigurnu, čistu i gotovo neograničenu energiju.

Nuklearna fuzija nema problematičan dugovječni radioaktivni otpad povezan s nuklearnom fisijom, niti bi doprinijela globalnom zagrijavanju.