Korak naprijed
38

Ostvarena rekordna proizvodnja energije nuklearnom fuzijom: O čemu je zapravo riječ

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici i inženjeri su u blizini Oxforda u Engleskoj ostvarili rekordnu proizvodnju energije nuklearnom fuzijom, čime je napravljen još jedan korak ka ostvarivanju neograničenog izvora čiste energije.
Korištenjem Joint European Torusa (JET), ogromnog stroja u obliku krofne poznatog kao tokamak, proizvedeno je rekordnih 69 megadžula fuzijske energije u trajanju od pet sekundi, a za to se koristilo samo 0,2 miligrama goriva.

Proces koji pokreće nuklearnu fuziju je isti procesu koji pokreće Sunce i druge zvijezde te se smatra svetim gralom čiste energije. Stručnjaci decenijama rade kako bi ovladali veoma složenim procesom na Zemlji. Ako uspiju u tome, fuzijom bi se mogla generirati ogromna količina energije, i to korištenjem male količine goriva i bez emitovanja ugljika koji zagrijava planetu.

Naučnici su za proizvodnju energije fuzijom koristili deuterij i tricij kao oblicima hidrogena, a koji će se najvjerovatnije koristiti u komercijalnim postrojenjima za nuklearnu fuziju.

Da bi proizvela energija, u tokamaku je podignuta temperatura na 150 miliona stepeni celzijusa, što je deset puta toplije od jezgra Sunca. Tom ekstremnom toplotom se deuterij i tricij stapaju, formirajući helij, a čime se oslobađaju ogromne količine toplote. Tokamak je obložen snažnim magnetima koji plazmu drže unutra. Dobijena toplota se koristi za proizvodnju električne energije.

JET se koristi duže od 40 godina i posljednji eksperiment je dao obećavajuće rezultate. Izvršni direktor konzorcija evropskih instituta EUROfusion Ambrogio Fasoli je napomenuo da se najveći tokamak ITER gradi na jugu Francuske. Iza EUROfusiona stoji 300 čak stručnjaka.

Da bi energija proizvedena nuklearnom fuzijom bila prekretnica u borbi protiv klimatskih promjena, vjerovatno će trebati godine da bi se ovakav način proizvodnje komercijalizovao. Istraživačica nuklearne fuzije na Univerzitetu u Manchesteru Aneeqa Khan je podsjetila da postoji mogućnost da bude prekasno nakon što se nuklearna fuzija počne koristiti kao sredstvo protiv klimatskih promjena.

Bezbroj je izazova u ovom procesu. Khan je naglasila da se potrošilo više energije za izvođenje eksperimenta nego što je proizvedeno energije.

"Ovo je sjajan naučni rezultat, ali smo još daleko od komercijalne nuklearne fuzije. Izgradnja fuzijske elektrane također ima mnogo inženjerskih i materijalnih izazova. Međutim, ulaganja u fuziju rastu i ostvarujemo napredak. Moramo obučiti ogroman broj ljudi i nadam se da će se tehnologija početi koristiti u drugoj polovini ovog stoljeća", konstatovala je Khan.

Rekordna proizvodnja energije nuklearnom fuzijom je ostvarena na dan kada je Služba Evropske unije za praćenje klime i vremena Copernicus objavila da je svijet u posljednjih 12 mjeseci prvi put premašio prag globalnog zagrijavanja od 1,5 stepeni celzijusa.

Naučnici su više zabrinuti za dugotrajno zagrijavanje iznad tog praga, ali to je, kako je naveo CNN, simboličan podsjetnik da svijet ide ka nivou klimatskih promjena na koje se teško prilagoditi. Svijet u ovoj deceniji mora prepoloviti emisiju stakleničkih plinova i dostići nultu emisiju do 2050. kako globalno zagrijavanje ne bi bilo katastrofalno. To znači potpuno napuštanje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina.