Upravljanje finansijama
73

Jedan od najvećih britanskih gradova bankrotirao, ostali gradovi se boje da su oni sljedeći

B. R.
Birmingham (Foto: EPA-EFE)
Birmingham (Foto: EPA-EFE)
Američki novinar Julian Ralph je 1890. godine otputovao iz New Yorka u Birmingham, tadašnji industrijski centar u centralnom dijelu Engleske. Nazvao ga je gradom kojim se najbolje upravlja na svijetu.

Ralph je na 12 stranica časopisa Harper's Magazine pohvalio gradsko vijeće što je omogućilo građanima besplatne posjete muzejima, umjetničkim galerijama i bibliotekama, što je omogućilo bazene i turska kupatila, što su ulice neuobičajeno čiste, što postoji vodosnabdijevanje i plinske lampe kako bi ulice bile dobro osvijetljene.

Oni koji posjete Birmingham 2024. godine zateći će potpuno drugačiji grad. Naime, gradsko vijeće razmatra prodaju svojih umjetničkih galerija i planira zatvoriti 25 biblioteka. Besplatni bazeni su već odavno stvar prošlosti. Smeće i otpad će se odvoziti svake dvije sedmice. Vodosnabdijevanje i snabdijevanje plinom su nacionalizovani, pa su ponovo privatizovani.

Kako je objavio CNN, gradske vlasti su, u očajničkom pokušaju da smanje troškove, prigušile i uličnu rasvjetu.

Birmingham je kao drugi po veličini britanski grad bankrotirao u septembru prošle godine. U nemogućnosti da se izbalansira budžet, donijeta je odluka o bankrotu. Kako bi finansijski bio održiv, reducirat će se javne usluge i povećati porezi. Porezi će biti veći za više od milion ljudi.

Većina problema u gradu, u čijem vijeću većinu ima Laburistička stranka koja je opozicija na nacionalnom nivou, posljedica je odluka samih vlasti. Među tim odlukama je uspostavljanje gradskog IT sistema, čime je nastao dug od milijardu funti.

No, postoje i problemi koje su drugi uzrokovali. Naime, centralna vlast, koju čini Konzervativna stranka, reducirala je finansiranje Birminghama za još milijardu funti. Smanjeno finansiranje je dio programa štednje uspostavljenog 2010. zbog recesije. S druge strane je u navedenom periodu povećana potražnja za gradskim uslugama, što je za posljedicu imalo i rast troškova. Tako se gradsko vijeće našlo u "raljama propasti".

Birmingham je prvi koji je bankrotirao, ali njegova sudbina čeka još mnoge britanske gradove. To je slučaj i s gradovima za koje se smatra da se njima najbolje upravlja. Samo su dva gradska vijeća od 1988. do 2018. proglasila bankrot. To je od 2018. do danas učinilo osam gradskih vijeća.

Izgledno je da će jedno od deset gradskih vijeća ove godine proglasiti bankrot. Za polovinu njih se očekuje da će to učiniti u narednih pet godina.

Pred Britancima su lokalni i parlamentarni izbori na kojima je izgledan težak poraz konzervativaca. Nova vlast će biti suočena sa sumornom stvarnošću u kojoj postoji opasnost da veliki broj gradova bankrotira, piše CNN.