Jačanje konkurentnosti
31

Za podršku malim i srednjim preduzećima u FBiH bit će izdvojeno 13 miliona KM

A. Ku.
Vojin Mijatović i Narine Sahakyan (Foto: Vlada FBiH)
Vojin Mijatović i Narine Sahakyan (Foto: Vlada FBiH)
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Narine Sahakyan potpisali su pismo namjere o saradnji.

Iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta saopćeno je će ovo ministarstvo u narednom periodu podržati mala i srednja preduzeća (MSP) u Federaciji BiH sa 13 miliona KM kroz projekt Jačanje konkurentnosti MSP.

Kako je istaknuto, UNDP će, zahvaljujući finansijskoj podršci Švedske, pružiti Federalnom ministarstvu stručnu i tehničku pomoć za adekvatno dizajniranje integrisanog paketa podrške za mala i srednja preduzeća, kao i softverska rješenja za potpunu digitalizaciju procesa poticanja malih i srednjih preduzeća.

Paket podrške koji se odnosi na projekt "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća" uključuje podršku tehnološkoj modernizaciji poslovnih procesa, digitalnu transformaciju u poslovanju, investicije u cirkularnu ekonomiju i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji, te uvođenje međunarodnih standarda kvalitete.

Iz Federalnog ministarstva naglašavaju da će proces podnošenja prijava za poticajne mjere biti u potpunosti digitaliziran, te će se prijave podnositi putem posebno dizajnirane online platforme koju je inicijalno finansirala Evropska unija.

Na ovaj način će se, kroz jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, omogućiti kontinuitet i unapređenje poslovnih aktivnosti.

"Ovaj događaj označava početak strateškog partnerstva između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP-a. Koristim priliku da vas obavijestim da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta upravo danas objavilo Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2024. godinu. Grant sredstva će se dodjeljivati kroz sedam projekata. Također, ove godine Vlada Federacije BiH je izdvojila značajnija sredstva za podršku razvoju male privrede. Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta su odobrena četiri programa utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27.200.000 KM, što je skoro četiri puta više nego prethodne godine", kazao je ministar Mijatović.

Sahakyan je ovom prilikom istakla da će se saradnja s Federalnim ministarstvom fokusirati na dva ključna stuba, a to su jačanje razvoja privatnog sektora i vođenje inicijativa za digitalnu transformaciju.

"Kroz prilagođene mjere podrške i napore na izgradnji kapaciteta, naš cilj je osnažiti mala i srednja preduzeća, poboljšati njihovu konkurentnost i uticati na stvaranje otpornije i dinamičnije ekonomije", kazala je Sahakyan.

Podrška Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta pruža se putem programa "Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini" (SDG2BiH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women.

Radi se o dijelu podrške Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.