Nauka
158

Astronomski spektakl: Od srijede poravnanje pet planeta vidljivih golim okom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rano jutarnje nebo će u srijedu biti ukrašeno sa svih pet okom vidljivih planeta našeg Sunčevog sistema.

Da sve bude još uzbudljivije, njihova "blizina" na nebeskom svodu trajat će skoro mjesec dana. Merkur, Venera, Saturn, Mars i Jupiter postat će dijagonalno "poredani" prije zore 20. januara 2016.

Pet planeta će se nastaviti pojavljivati svako jutro prije zore sve do 20. februara.

Bit će to prvi put u jedanaest godina da se pet vidljivih planeta pojavi na nebu u isto vrijeme. Sličan događaj je posljednji put zabilježen 15. decembra 2004. godine i trajao je do 15. januara 2005. godine.

Jupiter će se pojaviti prvi, nakon čega će mu se pridružiti crvenkasti Mars, zlatno obojeni Saturn, najsjajnija od svih – Venera i u konačnici Merkur. Tačno vrijeme izlaska iznad horizonta zavisi od vaše lokacije s koje ćete promatrati nebo.

Pet vidljivih planeta ove godine će biti vidljive i na ljeto, od 13. do 19. augusta, uz malu razliku zbog činjenice da će u njima uživati samo stanovnici južne hemisfere, dok će sjeverna hemisfera biti osiromašena za pogled na Merkur i Veneru.

Za razliku od vidljivih planeta, Uran, Neptun i patuljasta planeta Pluton mogu se posmatrati samo uz pomoć teleskopa. Pet tijela koja će se "družiti" od 20. januara svoju vidljivost mogu zahvaliti relativnoj blizini Sunca koje im daje privid sjaja.

Također, kao pomoć pri lociranju planeta od pomoći će biti Mjesec koji će im se pridružiti od 27. januara do 6. februara.