Problemi su evidentni
23

Rastu troškovi NASA-inog projekta Mars Sample Return, stigle oštre kritike

D. B.
Troškovi vezani za istraživanjem svemira su prilično veliki, a regulatorna tijela zadužena za američku svemirsku agenciju NASA-u i finansije pomno prate napredak i održivost kroz revizije.

Vladina nadzorna tijela prate da li se koristi novac poreznih obveznika te da li su troškovi razumni za određeno naučno dostignuće koje može donijeti prosperitet čovječanstvu.

NASA-in program, čiji je cilj donijeti uzorke tla Marsa na Zemlju, "juri" ka finansijskoj "crnoj rupi".

U oštro sročenoj novoj reviziji, NASA-in Ured generalnog inspektora (OIG) je kritikovao projekt Mars Sample Return (MSR) zbog nedostatka finansijskog planiranja, odlaganja dizajna i onog što se naziva "početni pretjerani optimizam". Procijenjeni trošak misije bi mogao parirati nekim od najskupljih poduhvata NASA-e.

Ranije je NASA morala odustati od projekta OSAM-1 usljed tehničkih prepreka, povećanja troškova i pomijeranja rokova. Čini se da je revizorski izvještaj NASA-inog glavnog inspektora odigrao ključnu ulogu u ovoj odluci. Isto tijelo je objavilo još jedan izvještaj 28. februara te je naglasilo fundamentalne probleme s kojim se NASA suočavala kroz historiju u upravljanju ogromnim projektima, a MSR postaje nova žrtva.

Izvještaj je pokazatelj da je misija u nevolji. Za MSR se veže trošak od nevjerovatnih 7,4 milijarde dolara, a iako je ispod procjene nezavisne analize koja iznosi između 8 i 11 milijardi, OIG tvrdi da bi čak i ova niža cifra mogla biti potcijenjena.

Kašnjenja su mučila ključni dio programa, a to je sistem za hvatanje, zadržavanje i povratak, odnosno CCRS. NASA je dizajnirala ovaj mehanizam, koji će "zgrabiti" spremnike s uzorcima "ispaljene" u orbitu Marsa, sterilizirati ih i zapečatiti za povratak na Zemlju. Preliminarni pregled projekta trebao je biti završen krajem 2022. godine, ali se to dogodila tek u decembru 2023. godine zbog tehničkih problema. OIG tvrdi da bi ova kašnjenja mogla značajno naštetiti cijelom projektu i dovesti do značajnih promjena rasporeda lansiranja.

U izvještaju se NASA krivi za loše planiranje u ranoj fazi, kao i za sklonost potcjenjivanju realnosti velikih misija. Iako su faktori poput pandemije koronavirusa i problema u lancu snabdijevanja dali doprinos rastu troškova, revizija kritikuje NASA-u jer nije ovladala internim problemima predviđanja. To podsjeća na prethodne NASA-ine sode, koje su značajno prekoračile planirane troškove.

MSR program se našao na finasijskoj i dizajnerskoj raskrsnici. Nedavno najavljeni dogovor o finansiranju troškova, uključujući NASA-in budžet, nudi određenu nadu. Sada Kongres pokušava usvojiti ključne zakone o finansiranju do 8. marta, koji bi konačno razjasnili NASA-in budžet za ovu godinu.

Bijela kuća treba objaviti prijedlog budžeta za fiskalnu 2025. godinu 11. marta. Ova nadolazeća ponovna procjena bit će presudna u određivanju konačnog puta za NASA-ine "marsovske snove".