U Los Anglesu
53

Znate li zbog čega su slavne ličnosti na dodjeli Oscara na odjeći nosile crveni broš?

N. C.
Mnoge slavne ličnosti na dodjeli Oscara na odjeći su nosile crveni broš kako bi pokazale svoju podršku za prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Billie Eilish, Finneas, Mark Ruffalo, Ava DuVernay, Ramy Youssef i Mahershala Ali bili su među slavnim ličnostima koje su u nedjelju navečer nosile crvene broševe na odjeći kako bi pokazale svoju podršku Gazi u smrtonosnom ratu.

Crveni ukras je sadržavao obris ruke u kojoj se nalazilo crno srce te je stvoren kako bi se slavne ličnosti solidarizirale s "Artists 4 Ceasefire", grupom od više od 400 umjetnika koji žele hitan kraj rata, koji je uzeo živote više od 30.000 ljudi u posljednjih pet mjeseci.

U izjavi za novinare, grupa "Artists 4 Ceasefire" je pojasnila šta predstavlja broš: "Ukras simbolizira kolektivnu podršku trenutnom i trajnom prekidu vatre, oslobađanju svih talaca i hitnoj isporuci humanitarne pomoći civilima u Gazi."

Noćas je u spektakularnom Dolby Teatru u Los Angelesu održana 96. ceremonija dodjele Oscara, a najboljim filmom proglašen je "Oppenheimer" koji je sveukupno osvojio sedam Oscara i apsolutni je pobjednik večeri. Zlatni kipić ekipi filma dodijelio je legendarni Al Pacino.