Spoj ukusa i umjetnosti
0

Versaceov luksuzni dom na aukciji u Sotheby's

Sarajevo-x.com
Londonska aukcijska kuća Sotheby's najavila je glamuroznu aukciju umjetnina i namještaja iz vile na jezeru Como koja je pripadala slavnom dizajneru Gianniju Versaceu.

Na aukciji ugledne kuće Sotheby's slijedeće sedmice naći se imovina preminulog dizajnera Giannija Verscea iz njegove luksuzne vile na jezeru Como koju je dizajner uredio s posebnom ljubavi i koja je lični odraz njegovog duha i kreativnosti, piše Telegraph.

Najtraženije umjetnine na aukciji biće, po procjenama stručnjaka, kipovi Pugilist's (Bokseri),poznatog italijanskog kipara iz doba klasicizma, Antonia Canove.

Na akciji će se naći i skupocjeni namještaj iz doba neoklasicizma , grnčarija i posuđe, kao i desetine umjetničkih slika velike vrijednosti.

Vila na obali jezera Como ima interijer vrijedan preko dva miliona eura, a poznata je po luksuznim prijemima kojima su prisustvovali Sting, Elton John, Madonna i pokojna princeza od Walesa, Diana.

Gianni Versace, modni dizajner i utemeljitelj modne kuće Versace bio je jedan od najkarizmatičnijih ličnosti 20. vijeka. Od 1982. godine bio je u vezi sa modnim dizajnerom Antoniom D'Amicom. Gianni Versace je 1997. godine ubijen ispred svoje kuće u Miamiju, a ubio ga je serijski ubica Andrew Cunanan.