Iznimne vrijednosti
424

Na aukcijskoj prodaji će biti 11 Picassovih djela koja su krasila restoran u Las Vegasu

B. R.
Slika Nature morte au panier de fruits et aux fleurs (Foto: Sotheby's)
Slika Nature morte au panier de fruits et aux fleurs (Foto: Sotheby's)
Na oktobarskoj aukcijskoj prodaji bit će 11 umjetnina Pabla Picassa, a koje su 20 godina krasile jedan restoran u Las Vegasu. Očekuje se da će biti prodate za više od 100 miliona dolara.

Aukcija će biti održana dva dana prije 140. rođendana slavnog umjetnika. Slike su dio kolekcije umjetnina ekskluzivnog MGM Resorta, a u čijem je vlasništvu spomenuti restoran. Riječ je o restoranu čiji je rad inspirisan Picassovim likom i djelom.

Vrijednost kolekcije, koju čine djela naslikana na papiru i jedan keramički rad, je procijenjena na 104,2 miliona dolara. Ovo je procjena aukcijske kuće Sotheby's, a koja će i organizovati prodaju.

"Ovo je enciklopedijska kolekcija Picassovih umjetnina iz perioda od 1917. do 1969. godine, a koja odražava veći dio njegove karijere. Prekrasno daje sveobuhvatan prikaz nevjerovatne različitosti i bogatstva njegove karijere", obrazložila je Sotheby'sova stručnjakinja za umjetnost Brooke Lampley.

Ovo će biti prvi put da Las Vegas bude domaćin večernje aukcije ove kuće, jer se obično dešavaju u njenom sjedištu u New Yorku.

U prodaji i slika inspirisana njegovom partnericom, francuskim modelom

Na aukcijskoj prodaji bit će i uljana slika nazvana "Femme au beret rouge-orange". Na njoj je francuski model Marie-Therese Walter, a s kojom je španski umjetnik krajem 20-ih i početkom i 30-ih godina bio u vezi. Ovaj portret je prepoznatljiv po živim bojama i izaziva osjećaj intimnosti.

"Obožavam vrijeme Marie-Therese, jer je to najneobičnije iskreno i romantično vrijeme u Picassovoj karijeri", poručila je Lampley.

Slika Femme au beret rouge-orange (Foto: Sotheby's)
Slika Femme au beret rouge-orange (Foto: Sotheby's)

Napomenula je da je slike posvetio još jednoj partnerici, francuskoj fotografkinji Dori Maar. Kako je kazala, to pokazuje da su dvije muze istovremeno utjecale na njegovo stvaralaštvo.

Osim toga, u prodaji će biti i slike "Nature morte au panier de fruits et aux fleurs", koja je nastala tokom nacističke okupacije Pariza, "Aiguiere-Visage" iz 1954. i "Buste d'homme" iz 1969.

Doprinos pozicioniranju Las Vegasa kao umjetničke destinacije

U Sotheby'su tvrde da će aukcijska prodaja Picassovih djela biti, kako su naveli, najveća i najznačajnija prodaja koja se ikada desila u Las Vegasu. Prema riječima Lampley, ovo je doprinos gradu koji je poznat po kockanju i zabavi dok se pozicionirao kao umjetnička destinacija.

Aukcija je zakazana u vremenu kada je pandemija koronavirusa teško pogodila tržište umjetnina, ali i turizma. U augustu prošle godine MGM Resorts je otpustio 18.000 radnika, što je četvrtina radne snage. U julu 2020. broj posjetitelja ovom gradu smanjio se za 61 posto, u odnosu na godinu ranije. Međutim, u drugom kvartalu ove godine MGM Resort je izvijestio da je ostvario rast profita usljed povećanja broja posjetitelja.

Poručili su da će im aukcijska prodaja Picassovih slika pomoći u ostvarivanju njihovih ciljeva. U Sotheby'su su istakli da će dio novca od prodaje biti uložen u tržište umjetnina.

Ari Kastrati iz MGM Resortsa je naglasio da će biti posvećeni širenju umjetničke kolekcije, a čiji dio će biti i radovi umjetnika iz zapostavljenih zajednica iz različitih dijelova svijeta. U Sotheby'su su potvrdili da će i nakon prodaje ovih 11 slika spomenuta kompanija posjedovati 12 Picassovih umjetnina, piše CNN.