Zanimljivosti
3

Van Goghove boje su izvorno bile mnogo snažnije

Klix.ba
Slikara Vincenta van Gogha mnogi smatraju najvećim koloristom svih vremena. Boje na njegovim slikama dovele su do toga da je njegovo ime postalo sinonim za snažno izražene boje. Ipak, boje koje danas vidimo na njegovim slikama su samo blijedi odjeci izvornih.

Van Goghov muzej u Amsterdamu nedavno je došao do otkrića kako su boje na njegovim slikama nevjerovatno izblijedile od 1880-ih godina. Istraživanje je pokazalo kako su Van Goghove omiljene boje toliko izblijedile da su toliko uticale i na sveukupni izgled njegovih djela, čineći ih mnogo blažim i praznijim.

Rezultati su predstavljeni na novoj izložbi ovog muzeja "Van Gogh na djelu", koja ispituje njegov slikarski rad, sva sredstva koja je koristio te intimne razmjene ideja sa prijateljima poput Gauguina i Toulouse-Lautreca.

Prijateljstvo sa Toulouse-Lautrecom je dirljiv primjer kako fizičko ispitivanje djela može dovesti do boljeg upoznavanja umjetnika. Van Gogh je poznavao velikog slikara noćnog života Montmartrea dok su obojica živjeli u Parizu, ali činjenica da su kupovali svoja platna u istoj trgovini i tehnika rada pokazuje i da su radili zajedno kao kolege.

Drugo otkriće u Van Goghovim radnim navikama je to da je često "reciklirao" svoja platna i slikao preko ranih radova. Slika cvijeta, izložena na ovoj izložbi, ispod sebe krije i sliku hrvača. Ukoliko bi baš želio da zadrži neku sliku, Van Gogh je slikao na njenoj poleđini.

Ipak, činjenicu da su čuvene Van Goghove boje daleko od izvornih je najteže prihvatiti. Posljednja, neinvazivna istraživanja mikroskopske strukture djela to dokazuju. Na izložbi je postavljen i elektronski mikroskop koji posjetiocima pruža priliku da vide kakav je bio prvobitni intenzitet Van Goghovih uljanih boja.

Postavka "Van Gogh na djelu" dovela je do značajnih otkrića o životu i radu ovog velikog umjetnika, čiji značaj ne umanjuju ni izblijedjele boje.