Pariz
0

Ukradeni Picassovi crteži vrijedni 8 miliona eura

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Blok s 33 crteža jednog od najpoznatijih slikara svih vremena, Pabla Picassa, ukraden je iz pariškog muzeja Picasso, javio je BBC.

Blok s crtežima slavnog slikara navodno vrijedi više od osam miliona eura, a iz muzeja je, prema policijskim navodima, nestao u utorak.

Muzej Picasso je smješten u hotelu Sale izgrađenom u 17 vijeku u pariškom kvartu Marais, u centru grada, koji će ovog ljeta biti zatvoren najmanje dvije godine zbog radova na obnovi i rekonstrukciji.

Pablo Picasso rođen je 1881. godine u Malagi, u Španiji, a umro je u Mouginsu , u francuskoj 1973. od posljedica gripe. Bio je jedan od najistaknutijih slikara 20. vijeka,i autor je preko 6,000 slika, skulptura i crteža.

Picasso je bio pokretač i inspirator slikarskih smjerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Picasso je imao četvero djece, a njegovo posljednje dijete, kćerka Paloma, rođena je kada je slavni slikar imao 68 godina.