U čast 30. godišnjice
103

Biciklista uz pomoć GPS-a na karti "iscrtao" golu bebu s Nirvaninog albuma "Nevermind"

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Gola Nirvanina beba ponovo je stvorena, ali ovaj put na ulicama Adelaidea u Australiji. Biciklista Pete Stokes je prešao oko 150 kilometara kako bi na karti skicirao obrise poznate naslovnice "Nevermind" albuma u čast nedavne 30 godišnjice od objavljivanja.
Ruta kojom je vozio bicikl, praćena GPS-om preko web stranice Strava, ocrtava bebino (pomalo ljuto) lice preko centralnog poslovnog dijela grada i novčanice iznad istočnih predgrađa Adelaidea.

Kako bi obilježili 30. godišnjicu Neverminda, koja se desila 24. septembra, Nirvana planira ponovno izdati album.

Službena web stranica pokazuje da još uvijek koriste sliku gole bebe, iako Spencer Elden, koji je 1991. kada je fotografija snimljena imao četiri mjeseca, tuži Nirvanu zbog seksualnog iskorištavanja.

Stokes je "crtež" kreirao preko softvera za mapiranje, a za kompletiranje bebe je trebalo oko osam sati, s pauzama.

"Radim ono što me inspiriše u trenutku. Nirvana ima posebno mjesto u mojoj kolekciji ploča", rekao je Stokes za Guardian Australia.

"Kada je ovaj album izašao, bio sam u srednjoj školi - imao sam oko 14 godina, kada počinješ stvarati ljubav prema muzici", rekao je.

45-godišnji biciklist je također skicirao Beethovena kako bi obilježio 250. rođendan kompozitora, a radio je i dinosauruse, zmajeve, lisice i selfi.

Trkači i biciklisti širom svijeta stvaraju "Strava" umjetnost počev od lika Darth Vadera do ispisivanja bračnih ponuda. U Perthu je jedna biciklistička grupa nacrtala kozu i mravojeda. Orienteering Victoria kreirala je karte Australije, s koalom koja se prilijepila za zapadnu obalu.