Stari 60.000 godina
232

Crteži crvene boje u pećini u Španiji djelo su neandertalaca

D. B.
Crteži crvene boje na kupoli u pećini na jugu Španije djelo je neandertalaca nastalo prije više od 60.000 godina, kaže se u novoj studiji.

Bojenje je primijenjeno postupkom prskanja i puhanja oko 20.000 godina prije nego što su moderni ljudi stigli u Evropu, pokazuje istraživanje.

Ranija studija koja pripisuje ove crteže izumrlim srodnicima modernog čovjeka bila je dovedena u pitanje.

Neki su stručnjaci tvrdili da se bojanje u Ardales pećinama dogodilo prirodno.

Ali, nova studija objavljena u časopisu PNAS potvrđuje mišljenje da su crveni oker pigmenti otkriveni u tri pećine na Pirinejskom poluotoku oblik neandertalske pećinske umjetnosti, prenosi BBC.

Navodi se da se naslage izdvajaju od drugih prirodnih materijala pronađenih u pećinama zbog svojih neobičnih boja i tekstura.

Nova analiza, koja uključuje detaljnije utvrđivanje vremena, sugeriše da su neki crteži stari oko 65.000 godina.

Istraživanje je pokazalo da su ovo paleolitsko umjetničko djelo izradili neandertalci, "sestrinska" vrsta Homo sapiensa, budući da su u to vrijeme bili jedini ljudski stanovnici Evrope.

Lokacija u Ardales pećinama, smještena u planinskom lancu u španskoj pokrajini Málaga, otkrivena je 1821. godine nakon što je poslije zemljotresa otkriven skriveni ulaz.

Stručnjaci su 2014. rekli da je gravura pronađena u zasebnoj pećini na Gibraltaru pružila uvjerljive dokaze za neandertalsku umjetnost.