Svjetski je dan učitelja
561

Sarajevski učitelji za vrijeme opsade radili su besplatno u hladnim i neopremljenim učionicama

D. J.
Foto: SniperAlley.Photo
Foto: SniperAlley.Photo
Svjetski dan učitelja obilježava se danas, 5. oktobra. Njihov posao i poziv je iznimno važan, jer uz roditelje i oni su jedna od karika društva koja oblikuje buduće generacije.

Na popularnoj Facebook stranici SniperAlley.Photo, objavljen je nekoliko fotgrafija koje su snimljene u školama za vrijeme opsade Sarajeva.

Na jednoj od njih nalazi se i nastavnica Nela Pavlović, a fotografija je nastala u februaru 1995. godine.

"Ona je, kao i mnogi drugi učitelji, svoju djecu učila besplatno, u hladnim neopremljenim učionicama bez grijanja i struje. Izuzetno smo zahvalni na njihovoj bezuvjetnoj ljubavi i brizi koju su imali za nas", stoji u opisu fotografije.

Još jedna emotivna fotografija objavljena je danas.

"Jedan je učitelj rekao da činjenica da su škole radile u tako opasnim uvjetima predstavlja 'veliku pobjedu' usred strahota opsade. 'Evo nas u školi, dok nas ubijate, a mi živimo, borimo se i postojimo'", napisano je ispod crno-bijele fotografije.

Podsjećamo, u novembru ove godine obilježit će se 30 godina od tragedije kada je granata ispaljena s položaja Vojske RS-a iz pravca sarajevskog naselja Nedžarića ubila učiteljicu Fatimu Gunić i njena tri učenika dok ih je 23 lakše i teže povrijeđeno.