Najveća mačka Evrope
354

Nesvakidašnja fotografija s Plitvičkih jezera: Snimljen jedan od najrjeđih stanovnika parka

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Najrjeđi stanovnik Plitvičkih jezera snimljen je tokom šetnje parkom po snijegu, a radi se o risu - najvećoj mački u Evropi.

Na Twitter profilu Nacionalnog parka Plitvička jezera objavljena je fotografija jednog od njegovih najrjeđih stanovnika. Tokom šetnje na snijegu snimljen je ris.

Ris se smatra najvećom mačkom u Evropi, a nastanjuje Stari kontinent, kao i sibirske šume, te južnu i istočnu Aziju. Zajedničko svim vrstama risa su šiljaste uši s čuperkom dlake na vrhu, i kratak rep. Krzno im je žućkasto do sivo-smeđe i često prošarano tamnijim pjegama.

"Bili smo oduševljeni što smo snimili risa, jednog od najrjeđih stanovnika parka. Ponosni smo što možemo ponuditi ovo jedinstveno i posebno iskustvo našim posjetiteljima, te koristiti tehnologiju za zaštitu divljih životinja u našem Parku", naveli su uz fotografiju iz Nacionalnog parka.

Nacionalni park Plitvička jezera privlači pažnju prirodnim ljepotama tokom svih godišnjih doba, a posebno magično izgleda tokom zime i ispod bijelog prekrivača.

Kristalno čista jezerska voda i zelenilo okolnog drveća i rastinja u kontrastu sa snijegom za rezultat daju prilično bajkovite prizore.