Rio de Janeiro
11

Mračna strana najpoznatijeg karnevala na svijetu: Nude nam da se bavimo prostitucijom

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tradicionalni karneval u Rio de Janeiru opet je zasjao u punom sjaju nakon pandemije, a ujedno je ovo i jedna od najposjećenijih manifestacija na svijetu.

Međutim, ovaj festival plesa, glamura i raskoši ima i svoju tamnu stranu.

Naime, prva asocijacija na ovaj karneval su lijepe plesačice koje u atraktivnim kostimima zabavljaju sve goste plešući tradicionalne južnoameričke plesove.

Ulična prodavačica brze hrane Vivien Morais Fereira Guimarae godinama pleše sambu kao predstavnica škole "Unidos do Porto da Pedra" i sudjeluje na karnevalu, ali je zbog toga na meti užasnih komentara. Suočava se s brojim predrasudama i uvredama, a zbog vrste plesa kojom se bavi nudili su joj da se bavi i prostitucijom. I njena kolegica iz škole sambe "Acadêmicos do Salgueiro" Rayane da Silva Ferreira imala je veoma neugodne situacije.

"Plesačice na karnevalu su 'pretjerano seksualizirane'. Maltretiraju nas uvijek i svuda. Mnogi nas gledaju kao žene lakog morala samo zato što se bavimo plesom", naglasila je.

Predstavnica više plesnih škola Rayane da Silva Ferreira posebno je podvukla da samba plesačice nerijetko trpe seksualno uznemiravanje.

"Razvela sam se od muža jer je bio protiv moje ljubavi prema karnevalskom plesu. Rekao mi je da biram između karnevala i njega. Karneval je moj život, pa sam odabrala karneval", rekla je Silva Ferreira.

Statistika karnevala o kojoj se malo govori prije pandemije izgleda ovako:

  • preko 500 slučajeva rasizma, seksizma i homofobije
  • više od 200 prijava pljačkanja i pokušaja silovanja
  • policijski izvještaji pokazali su da je nasilje nad ženama od 2015. godine tokom festivala povećano za nevjerojatnih 174 posto

Karneval ove godine traje do 25. februara.