Završnica događaja
48

U Mostaru na karnevalu na lomači spaljen "Duo Centos Zemljarušić", asocira na jednog od braće Mamić

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Organizatori maškara u Mostaru večeras su na Trgu Buka i Mačkara u naselju Centar dva spalile na lomači lutku "Duo Centos Zemljarušić ", koja je prema njihovom sudu glavni izvor svih ovogodišnjih nedaća u tom gradu i tim činom zatvorili ovogodišnju manifestaciju karnevala.

Uz zabavni program pod maskama, dok je "Baba mačkaruša" djelila slatkiše posjetiocima, prije same ceremonije spaljivanja je Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 obrazložio kako je Visoki sud karnevala, po kratkom postupku donio presudu po kojoj je "Duo Centos Zemljarušić " izvor svih nedaća u ovoj godini i da se zbog toga mora spaliti na lomači.

"Kada ste vidjeli ovaj panel gore, pomislili ste na polja i da je na njima bio Mirko i Slavko, a iz susjedne zemlje su došli Zoran i Zdravko. Međutim, ne radi se o tome, mi ćemo pokazati koliko smo isfrustrirani i ljubomorni prema uspješnim ljudima, pa ćemo i večeras jednog od njih ovdje da zapalimo na lomači, sredstvu koje se u Centru 2 koristi još od srednjeg vijeka", kazao je predstavnik karnevalskog suda prije čitanja presude kojom je osuđen "Duo Centos Zemljarušić".

"Izmislila lijek Hercegovina naša, može živjet' čovjek baš k'o da je paša. Kvadrat zemlje jedan, košta centa dva, moraš biti podoban, mudrolija je sve. I te nekretnine, kod tebe se stvori, nemoj da te brine, što ljudi govore. Za izmjenu plana, vremena ti treba, cijene toga dana, otiće do neba. Narod se ne slaže, neće da čeka, zadnje novce ulaže, za kruha i mlijeka. Pa se čudom čude, kako drugi grade, solarne panele uz poticaje vlade", stoji u presudi karnevalskog suda, koja je pročitana u stihovima, a potom je naložena egzekucija optuženog "Duo Centos Zemljarušića".

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika koji se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, stara više od dvije decenije u tom gradu i da organizatori u Mostaru tako na satiričan način govore o problemima u društvu.

Tako su prošle godine privukli veliku medijsku pažnju spaljivanjem platomata "Pinokio Barbar", ukazujući na probleme sa naplatom parkirališta u tom gradu, a godinu raniju su spalili "Blejtonski sporazum", a najveću medijsku prašinu digli su 2021. godine spaljivanjem lutke "Bukača Huzurpator", koja asocira na lik Martine Mlinarević Sopta, književnice i bh. ambasadorice u Češkoj Republici.

"Mi smo do sada spalili i lik gradonačelnika i predsjednika vlade i brojne druge likove u satiričnoj formi, ali nikada nikoga kako osobu, nego pojavu koja se veže za nju", pojasnili su nam tada organizatori.

Do sada su na lomači u ovom mostarskom naselju između ostalih spaljeni "Blejtonski sporazum" "Bukaču Huzurpator", "Buljo Šešbešlić", "Medi Plišbraun", "Bjerko Pilijanović", "Vladin Blećo", gospođica Gradska Vijećnica, "Eurokrem Obabuš", "Ćiro Morić", "Marko Franko Švicarac", "Uhljeb Budžetić", "Lipe Blesić" i "Akciza Nalitrić".