Tradicija u Hercegovini
51

Vesela karnevalska povorka prodefilirala ulicama Mostara

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Vesela karnevalska povorka prodefilirala je ulicama Mostara i okupila brojne mališane, njihove roditelje i građane maskirane u likove iz bajki koji su u duhu maškara i kreativnosti čuvajući ovaj tradicionalni običaj pobjegli iz svakodnevice.

Tradicionalnu povorku pod maskama su kao i ranijih godina organizovale Mostarke mažoretkinje u saradnji sa Hrvatskom glazbom Mostar u cilju očuvanja tradicije i unošenja veselog duha na gradske ulice.

Povorci su se pridružiti i mališani iz gradskih vrtića a teme njihovih maski bile u različite i vesele, pa su tako ulice ispunili likovima Dalmatinera, bombona, astronauta, svemira i brojnih drugih likova koji su popularni u dječjim bajkama, među kojima je čak i zdrava hrana.

"Živimo u vremenu u kojem su zdrave prehrambene navike prečesto zamijenjene sa hranom koja ima slabe nutritivne vrijednosti, koja je nažalost postala glavnica obroka naših najmlađih. Tako se u ovogodišnjoj povorci nalaze jagode, grašak, mrkvice, ananas i drugo voće i povrće", kazali su organizatori.

Povorka je krenula od Rondoa prema Aveniji, a zatim Ulicom Stjepana Radića, sve do Ulice kralja Tvrtka, a zatim ponovno do Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače na Ronduo gdje je nastavljeno druženje uz tradicionalne krofne i fotografiranje za trajno sjećanje.

Organizatori ističu kako su zadovoljni brojem učenika koji je iz godine u godinu sve veći, ali i ponosni na činjenicu da je mostarski karneval postao nezaobilazan zimski događaj kojeg građani sa radošću dočekuju i kojem se pridružuju sve generacije stanovnika najvećeg grada na Neretvi.