Bili su veliki prijatelji
134

Kraljica Elizabeta je samo jednom lideru dozvolila da je oslovi imenom

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Gotovo svaka osoba koja se nađe u društvu kraljice Elizabete II mora pratiti određena pravila ponašanja. Između ostalog, moraju joj se obraćati riječima "vaše veličanstvo". Ipak, jednom lideru je bilo dozvoljno osloviti je imenom.

My London News prenosi da je riječ o Nelsonu Mandeli, bivšem predsjedniku Južne Afrike. Kako je naveo Robert Hardman, pisac blizak kraljevskoj porodici, njih dvoje su bili bliski prijatelji. U razgovoru za BBC News je kazao:

"Sprijateljili su se gotovo momentalno. Nastavili su se družiti i nakon što se on prestao baviti politikom: Bio je jedini lider koji je mogao zvati imenom. Jednom prilikom joj je rekao: 'Elizabeta, smršala si.' Niko osim njega nije smio reći ovako nešto. Bila je oduševljena."

Mandela je preminuo 2013. u dobi od 95 godina. Kraljica je tada uputila saučešće njegovoj porodici i narodu Južne Afrike.

"Njeno veličanstvo se s radošću sjeća susreta s Mandelom. On je neumorno radio za dobrobit svoje zemlje. On je stvorio Južnu Afriku kakvu danas poznajemo", navela je.