Oduševio pristalice
18

Trump se na predizbornom skupu uporedio s Mandelom i sugerisao da bi mogao u zatvor

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki predsjednik Donald Trump se uporedio sa Nelsonom Mandelom dok je govorio o svojim pravnim pitanjima u govoru na posljednjem predizbornom skupu.
Trump se uporedio sa aktivistom protiv aparthejda jer je tvrdio da je na meti saveznih i državnih tužilaca zbog svoje politike. On se trenutno suočava s četiri optužnice i brojnim građanskim suđenjima u vezi s nizom optužbi, a oni ga nisu spriječili da traži povratak u Bijelu kuću.

Trump, koji je bio u New Hampshireu kako bi se prijavio za predsjedničke predizbore, održao je skup na kojem je kritikovao odgovor Joea Bidena na sukob između Izraela i Hamasa i obećao da će izgraditi odbrambeni štit inspiriran Gvozdenom kupolom nad Sjedinjenim Državama. Međutim, veći dio govora fokusirao je na krivične i građanske postupke protiv njega i sugerisao da bi mogao otići u zatvor kao što je to učinio Mandela.

"Ne smeta mi da budem Nelson Mandela jer to radim s razlogom", rekao je Trump oduševljenim pristalicama u Derryju. "Moramo spasiti našu zemlju od ovih fašista, ovih luđaka sa kojima imamo posla. Oni su užasni ljudi i uništavaju našu zemlju", dodao je.

Mandela, koji je umro 2013., proveo je 27 godina iza rešetaka zbog suprotstavljanja južnoafričkom sistemu aparthejda. 1993. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Podsjetimo, optužbe protiv Trumpa uključuju tvrdnju da je naduvao svoju neto vrijednost i pogrešno klasificirao tajne isplate novca ženama tokom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine. Također se navodi da je pohranio povjerljive dokumente u svom klubu Mar-a-Lago i nezakonito pokušao poništiti svoj izborni poraz 2020. godine.

Skrećući pažnju na Bidena, Trump je na skupu rekao da je predsjednikov nedavni govor o sukobu na Bliskom istoku "groteskna izdaja Izraela" i "jedan od najopasnijih i zabluđenih govora ikada održanih iz Ovalne kancelarije".

Njegovi komentari uslijedili su nakon što se formalno prijavio za prve izbore u zemlji, gdje je napisao "Glasajte za Trumpa i riješite svoje probleme" na komemorativnom posteru u Concordu koji će svi kandidati biti zamoljeni da potpišu. Tom prilikom je bio okružen pojačanim obezbjeđenjem, a samo pristalicama koje je odabrala njegova kampanja bilo je dozvoljeno da se postroje u hodniku Statehouse koji vodi do ureda državnog sekretara. Pristup zgradi je također bio ograničen.

Predsjednički kandidati imaju rok do petka da se zvanično prijave za predizbore, a očekuje se da će to učiniti desetine njih. Proces je možda neočekivano jednostavan i pojedinci koji žele da budu na glasačkom listiću moraju samo da ispune osnovne uslove da budu predsjednik - uključujući minimalnu starost i popune formular na jednoj stranici, prije nego što plate taksu od 1.000 dolara.