"Lav koji riče"
20

Čuvena fotografija Winstona Churchilla nestala iz hotela u Kanadi, zamijenjena lažnom

S. H.
Winston Churchill 1941. (Foto: Yousuf Karsh)
Winston Churchill 1941. (Foto: Yousuf Karsh)
Jedna od najpoznatijih i najčuvenijih fotografija Winstona Churchilla nestala je prije nekoliko dana iz hotela u Ottawi (Kanada) gdje se nalazila. Utvrđeno je da je zamijenjena lažnom fotografijom, a cijeli slučaj istražuje policija.

Čuvena fotografija Winstona Churchilla snimljena je 1941. godine. Fotografiju poznatu kao "Lav koji riče" - snimio je Yousuf Karsh ubrzo nakon što je Churchill održao ratni govor u kanadskom parlamentu.

Član osoblja u hotelu Château Laurier prvi je primijetio da je fotografija zamijenjena 19. augusta, prenosi BBC.

Fotografija ovog nekadašnjeg britanskog lidera prikazuje u kanadskom parlamentu nekoliko trenutaka nakon što je fotograf čuveno izvadio cigaretu iz Churchillovih usta.

"Pružio sam pepeljaru, ali on nije htio da je baci... Čekao sam; on je nastavio energično da 'žvače' svoju cigaretu. Čekao sam", prisećao se kasnije Karsh. "Onda sam zakoračio prema njemu i, bez predumišljaja, ali s poštovanjem, rekao 'oprostite mi gospodine' i iščupao mu cigaretu iz usta."

Dok se Karsh vratio pred kameru, napisao je, Cherchill je izgledao "toliko ratoborno da je mogao da me proždere".

"U tom trenutku sam snimio fotografiju", dodao je.

Osoblje hotela Château Laurier je prvi put shvatilo da nešto nije u redu u petak, kada su članovi osoblja primijetili da okvir fotografije ne odgovara onom na drugim slikama Karsha u istoj prostoriji.

Nakon istrage i savjetovanja s Karshovim imanjem, hotel je utvrdio da je fotografija "zamijenjena kopijom originala", navodi hotel u izjavi lokalnim medijima. Nije jasno koliko je vremena prošlo od snimanja originalne slike.

"Duboko smo ožalošćeni ovim drskim činom", rekla je generalna direktorica hotela Geneviève Dumas u izjavi. "Hotel je nevjerovatno ponosan što ima ovu zadivljujuću Karsh kolekciju, koja je sigurno instalirana 1998. godine.”

Karsh, koji je umro 2002. godine, smatra se jednim od poznatih portretnih fotografa 20. stoljeća, s brojnim poznatim osobama koje je fotografirao, od kraljice Elizabete II, Nelsona Mandele i Martina Luthera Kinga do Fidela Castra, Muhammada Alija i Andyja Warhola.

Bio je dugogodišnji stanovnik hotela Château Laurier, odakle je vodio studio između 1972. i 1992. godine.