magazin
58

Sva ljepota trbušnog plesa: Pogledajte umijeće fascinantne Sadie Marquardt

Klix.ba
Trbušni ili orijentalni ples je vrsta plesa kojom se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni stilovi. Sam naziv trbušni ples najverovatnije je nastao od francuske fraze "dance du ventre" ili ples trbuha.

Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Na primjer u krugu koji je paralelan sa podom izoliraju se ili bokovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili pravi iskorak u predjelu ramena ili bokova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, "kotrljanje" trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i upotreba činela.

Većina kostima uključuje gornji dio veličine grudnjaka (uglavnom ukrašen perlicama i/ili novčićima), uski pojas oko struka (također ukrašen sa mnogo perlica i/ili novčića), noge su pokrivene haremskim hlačama i/ili suknjama (prozračnim, podstavljenim, sa brojnim volanima i sl.).

U SAD-u se također često koristiti veo, radi se o komadu tkanine koji se koristi u nekim dijelovima plesa kako bi se naglasili pokreti plesačica.

Sadie Marquardt jedna je od majstorica trbušnog plesa koja se prvi put u javnosti pojavila 2004. godine u TV showu Rising Star.

Sadie je od tada nastupajući posjetila stotine gradova u više od 40 zemalja svijeta, njeni YouTube klipovi bilježe desetine miliona pregleda, a njen ekstravagantni stil privlači pažnju ljubitelja trbušnog plesa širom svijeta.

U nastavku pogledajte njen nastup iz 2011. godine (neka vas ne iznenadi veličina njenog stomaka, tu je bila trudna nekoliko mjeseci.)