17-godišnja Sarajka
59

Amna Osmanagić sa partnerom Tarikom Sorgučem predstavljat će BiH na svjetskom plesnom prvenstvu

S. Š.
Stari Grad se oduvijek ponosio brojnim talentovanim mladim ljudima koji su potekli iz ove općine i širom svijeta nizali uspjehe, te tako bili najbolji ambasadori svoje lokalne zajednice, ali i Bosne i Hercegovine.

Među njima je i talentovana 17-ogodišnja Amna Osmanagić, stipendistica Općine Stari Grad Sarajevo koja se već osam godina uspješno bavi plesom.

Amna je prvenstveno odlična učenica koja je zahvaljujući svom vrhunskom prosjeku 5,0 kao i brojnim nagradama i priznanjima među kojima je i ono za perspektivnog sportistu Kantona Sarajevo, od prošle godine stipendistica Općine Stari Grad Sarajevo u kategoriji izrazito nadarenih učenika i studenata.

Ova mlada djevojka rođena je i odrasla u mahalama Starog Grada, na Alifakovcu i oduvijek je pokazivala talenat za ples, ali i muziku, pa je tako uspješno završila i Osnovnu muzičku školu "Mladen Pozajić", instrument violina i proglašena ponosom generacije škole.

Amna je učenica je II razreda Druge gimnazije u Sarajevu, a uporedo sa školovanjem uspješno se bavi plesom i članica je Sportsko-plesnog kluba "Bolero".

Osvajala je brojna prva mjesta na međunarodnim turnirima u latino i standard plesovima koji su se održavali u našoj zemlji i regiji gdje je nastupala i kao solo izvođač, a kasnije u paru sa Tarikom

Sorgučem.

U posljednjih pet godina osvojila je prva mjesta na međunarodnim takmičenjima u Brčkom, Sarajevu, Derventi, Zenici, dok je prošle godine na međunarodnom takmičenju u Srbiji, bila druga.

Na državnom prvenstvu u latino-američkim plesovima održanom u martu 2023. godine u Brčkom, Amna i Tarik izborili su plasman za odlazak na Svjetsko prvenstvo u kategoriji "U21" koje će se održati u Brnu - Republika Češka 07. i 08. oktobra, 2023. godine. Njih dvoje su jedan od dva plesna para iz Bosne i Hercegovine koji će predstavljati svoju zemlju na WDSF World Championship – Brno.

"Želja nam je da na najbolji način predstavimo sebe, naš plesni klub ‘Bolero’ i svoju dragu Bosnu i Hercegovinu. Na takmičenju će učestvovati 72 para. Iz naše zemlje učestvuju dva para, a takmiče se i plesači iz Slovenije, Hrvatske, Estonije, Italije, Ukrajine, Gruzije, Portugala, Španije, Njemačke, Austrije, Kine i drugih zemalja", ispričala je Amna.

"Tarik i ja ćemo se predstaviti sa pet latino plesova: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble i jive. Nadamo se fer i korektnom takmičenju, a učešće na ovakvom međunarodnom takmičenju za nas je, prije svega, velika čast i odgovornost", kazala je Amna.

Za Amnu i njenog plesnog partnera Tarika ples nije samo zabava ili hobi, već stil života, a u Brnu će zaplesati punog srca i iskrene želje da se predstave u najboljem svjetlu.

Nadamo se da će ostvariti uspjeh i steći nezaboravna sjećanja koja će im pokazati da je sav njihov trud i odricanje bio vrijedan uspjeha.