Od Tima do Kim
0

Njemačka pop zvijezda najmlađi transeksualac

Sarajevo-x.com
Tinejdžerka Kim Petras, nakon završene operacije promjene spola, postala je najmlađi transeksualac na svijetu. Ova 16-godišnjakinja, rođena kao Tim, popularna je u Njemačkoj još od vremena kad je počela sa hormonalnom terapijom u 12. godini.

Doktor Bernd Meyenburg iz bolnice u Frankfurtu, gdje je Kim obavila operaciju, izjavio je: "Uvijek sam bio protiv ovakvih operacija na djeci koja su tako mlada, ali nakon što vidite kako su pacijenti sretni i kako se lako prilagode nakon operacije još dok su tinejdžeri, shvatite da je to u nekim slučajevima ispravna odluka. Kim je jedan od takvih slučajeva. Uvijek je znala šta želi."

Sama Kim tvrdi da se s operacijom kojoj se podvrgnula sve promijenilo.

"Jedva čekam da obučem svoj omiljeni kupaći kostim i da odem plivati kao nikad ranije", kaže tinejdžerka. "Da bih legalno obavila operaciju morala sam čekati do 16. godine. Znam da će ljudi uvijek govoriti o mojoj prošlosti, od toga ne mogu pobjeći. Ipak, nadam se da ću jednog dana biti poznatija po nečemu drugom, naprimjer po muzici."

U Njemačkoj se ovakve operacije ne dozvoljavaju pacijentima mlađim od 18 godina. Ipak, Kim je još sa 12 uspjela ubijediti doktore da joj je takvo nešto prijeko potrebno. Sa 14 je već bila registrovana kao žensko i postala veoma poznata po svom izboru promjene spola.

Troškove operacije pokrilo je zdravstveno osiguranje, a u zvaničnoj dijagnozi njenog stanja stoji da je to bolest, saznaje Daily Mail.

Doktor Achim Wuesthof, endokrinolog sa klinike u Hamburgu smatra da je u ovom slučaju najbolje s procedurom početi što ranije.

"Koliko ja znam, Kim je najmlađa osoba koja je promijenila spol u svijetu", rekao je.

Prošle godine Kim je snimila singl "Last Forever", a pjesma je postala hit na YouTubeu i MySpaceu. U septembru se na njemačkom tržištu pojavio i njen prvi komercijalni singl "Fade Away".

"Pitali su me osjećam li se sada kao žensko, ali istina je da sam se uvijek osjećala kao žensko, samo sam završila u pogrešnom tijelu", prokomentarisala je studentica modnog dizajna. Njen otac Lutz priznaje da je njemu i supruzi trebalo vremena da prihvate kćerkinu promjenu spola, ali da im je drago što Kim zna šta želi.

"Veoma sam ponosan na ono što je postigla, kako je uspjela do toga doći i kako se drži svojih snova, bez obzira kako ih je teško i bolno slijediti", izjavio je otac.