Šokirali mnoge
30

Charlie Chaplin je u 54. godini oženio glumicu koja je tada imala 18: "Naša ljubav je neopisiva"

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Charlie Chaplin je u 54. godini oženio britansku glumicu Oonu O'Neill, koja je tada imala samo 18 godina. Njihov brak je šokirao mnoge zbog velike razlike u godinama.

Njih dvoje su se upoznali 1942., kada je on tražio glavnu glumicu za predstavu "Shadow and Substance". Prvobitno nije dobila ulogu jer je imala 17 godina, no uspjela ga je nagovoriti da joj pruži priliku.

Paralelno s njihovom poslovnom saradnjom se razvijala njihova ljubavna veza. Vjenčali su se u junu 1943., mjesec dana nakon što je ona postala punoljetna. Oona je odlučila odustati od glumačke karijere i postati domaćica. Rijetko je davala intervjue, ali je 1952. izjavila kako je sretna što nije u fokusu javnosti i da voli pomagati svom suprugu. Dobili su osmero djece.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Imam sreću da sam oženio divnu ženu. Savršena ljubav je najljepša frustracija zato što se ona ne može opisati", naveo je Chaplin u svojoj knjizi "My Autobiography".

FBI je početkom 1950-ih istraživao Chaplina zbog navodnih protuameričkih aktivnosti. Smatrali su ga simpatizerom komunizma. U septembru 1952. je sa Oonom i djecom otišao u Englesku na premijeru filma "Limelight".

Američke vlasti su mu zabranile povratak u Ameriku. Porodica se zatim preselila u Švicarsku. Chaplin je umro 1977. od moždanog udara. Oona je preminula 1991. od raka pankreasa.