Ljupki i nestašni
22

Najpoznatiji psi filmske historije: Od Beethovena do Franka

Klix.ba
Dobro je poznata činjenica da je pas najbolji čovjekov prijatelj, a naši ljubimci imaju i dugu historiju rada na velikim ekranima. Otkako je Charlie Chaplin snimio kratki gluhi film "Pseći život" 1918. godine, psi su postali glavne zvijezde filmova.

Portal Unilad podsjetio je na najdraže pseće zvijezde koje su obilježile filmove proteklih decenija.

"Beethoven"

Osam filmova snimljeno je s ovim nestašnim psom koji je ukrao srca mnogih. Rijetke su osobe koje vide ovu vrsta psa na ulici, a barem u sebi ne poviču "Beethoven".

"Lunjo i Maza"

Disney je napravio veliki broj animiranih filmova o psima, ali klasik iz 1995. godine je neprevaziđen. Priča o dami koja se zaljubi u lutalicu je bezvremenska romansa zbog koje ćete zaplakati svaki put kada je pogledate.

Uggie iz filma "Umjetnik"

Crno-bijeli nijemi film je osvojio tri Oscara za najbolju sliku, režisera i glumca 2012. godine, ali postoji još jedan razlog zbog kojeg ga trebate pogledati, a to je pas Uggie koji je također trebao osvojiti Zlatnog kipića.

Uggie je prijatelj Georgea Valentina koji mu je spasio život u požaru trčeći i lajući na policajce kako bi privukao pažnju. Osvojio je Pseću palmu 2011. godine za ulogu, a postojale su i inicijative da mu BAFTA dodjeli nagradu za najbolju u ulogu.

Nažalost, uspavan je 2015. godine zbog raka prostate.

Einstein iz filma "Povratak u budućnost"

Hrabri Einstein bio je pokusni kunić za ludi eksperiment Doktora u okviru kojeg je slao ljude nazad u budućnost. Fanovi su kazali da film ne bi bio isti bez ovog ljupkog psa.

Dug iz crtića "Up"

Uzbuđeni zlatni retriver Dug ima poseban dar da komunicira s ljudima i pokaže im koliko ih voli. Pixarov pas pokazuje šta znači biti lojalna pratnja, a njegov duh izaziva oduševljenje.

Hooch iz filma "Turner i Hooch"

Onaj ko je došao na ideju da napravi film o čudnom policajcu koji radi na rješavanju ubistva s psom je genije. Tom Hanks i Hooch su odličan tim koji pokazuje kako se odnos od vrlo teškog razvije do vrlo emotivnog, dok je kraj devastirajući.

Baxter iz filma "Spiker"

Iako mnogi misle da je zvijezda kultne komedije spiker Ron Burgundhy, nisu u pravu. Prava zvijezda je Baxter, hrabri pas koji se vraća iz mrtvih i spašava novinarski tim od ljutog medvjeda.

Fang iz "Harryja Pottera"

Hagrid je poznat po tome da voli životinje i imao je nekoliko velikih ljubimaca, ali njegov najdraži i najbolji prijatelj je Fang koji ga prati gdje god da krene. Iako je kukavica i stalno bježi, ne možemo ga ne voljeti.

Pas iz filma "John Wick"

Iako se ljupkost Keanua Reevesa ne može osporiti, njegova uloga Johna Wicka s psom je ta koja je dirnula sve. Nakon što mu je pas ubijen, odlučio je promijeniti život. Bilo je to slatko štence.

Frank iz "Ljudi u crnom"

Iako je Frank vanzemaljac, vrlo je zanimljiv i smiješan pas pričalica. Uprkos tome što dolazi iz drugog svijeta, Frank je tipični građanin New Yorka - tvrdoglav, nesretan i strašan.