Muzika
1.6k

Šantićeva "Emina" ponovo na Starom mostu

Klix.ba
Rock škola Mostar već nekoliko godina jako uspješno djeluje, okupljajući mlade ljude, pružajući im priliku da iskažu svoju kreativnost i izrastu u zrele muzičare. Nedavno su imali jedan neobičan nastup: odsvirali su Šantićevu "Eminu" na Starom mostu pred hiljadama ljudi.

Prije nedavnog takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016 u Mostaru, gledaoci su imali priliku uživati u jednoj od istinskih himni Mostara, Šantićevoj "Emini", u izvođenju muzičara iz Mostar Rock School Blues Banda. Mladi rokeri su legendarnu pjesmu izveli raspoređeni po Starom mostu (vodeća pjevačica je bila na vrhu 28 metara visoke platforme!), a publika je njihov nastup nagradila velikim aplauzom.

Članovi benda su nakon nastupa bili oduševljeni.

Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić

"Nastupala sam na kulama, u dvorcima, na zvonicima koji isto tako predstavljaju komadić povijesti nekog grada, ali na mostovima kao što je Stari most i u sklopu ovakvog događaja, nisam", rekla je Petra Žižak. I ostali su složni da je ovo najneobičnija lokacija na kojoj su do sada nastupali.

Antonija Batinić o iskustvu pjevanja na 28 metara visine kaže: "Srećom nije bilo mjesta za strah, jer su me u potpunosti obuzeli uzbuđenje, ponos i radost. Zaista jedan predivan osjećaj, teško opisiv, ali nezaboravan. Usuđujem se reći - letjela sam".

Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić

Rock škola Mostar nastala je 2012. godine, kada je grupa iskusnih mostarskih muzičara, okupljena oko Orhana Masle Ohe, odlučila nešto poduzeti na oživljavanju rock scene u gradu na Neretvi. Sam Mostar Rock School Blues Band je osnovan 2015. godine sa ulogom da predstavi školu na 13. Mostar Blues & Rock Festivalu, a nakon toga je nastavio sa radom. Broji 10 članova koji dolaze iz pet gradova: Mostar, Kupres, Kakanj, Čitluk i Trogir.

Kroz školu je već prošao veliki broj polaznika, koji prolaze kroz sve faze procesa postajanja muzičarem. Uče svirati, raditi u bendu, upoznaju historiju urbane muzike i muzičku teoriju, ali naglasak je prije svega na praksi i pružanju prilike mladim ljudima da izraze svoju kreativnost. Bendovi iz Rock škole sviraju na koncertima koje škola redovno organizuje, kao i na mnogim drugim nastupima.

Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić

Jedan od njihovih najvećih projekata bio je veliki prednovogodišnji koncert na stadionu Kantarevac u Mostaru, na kojem je uz mlade bendove iz Rock škole nastupila i Dubioza kolektiv. Ovim koncertom prikupljena su sredstva za opremanje vlastitog studija Rock škole, u kojem polaznici danas već snimaju svoje prve muzičke radove.