Nove lokacije i takmičari
55

Objavljen kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, Mostar pravi jednogodišnju pauzu

D. B.
U svojoj 15. sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetska serija donosi jubilarnu 100. stanicu turneje, dvije nove lokacije i dvoje novih skakača. Mostar pravi pauzu ove godine, ali se vraća u kalendar 2025. godine.

Tri sekunde slobodnih padova s​​ 27 metara iznad vode, redefiniranje granica ljudskih sposobnosti, zaroni sve veće težine s neuporedivom preciznošću i brzinama većim od 85 km/h prkoseći gravitaciji i očekivanjima, sve je to Red Bull Cliff Diving Svjetska serija.

Ove godine, dvije nove stanice, Sjeverna Irska i Kanada, dodatak su turneji uz kultne klasike. Što se tiče sportista, Simone Leathead iz Kanade i prošlogodišnji pobjednik iz Mostara, Španac Carlos Gimeno, najnoviji su dodaci stalnoj skakačkoj postavi, koja će se uhvatiti u koštac sa najvećim imenima ovog sporta.

Nova sezona počinje u velikom stilu u Atini u maju, gdje se takmičenje vraća prvi put nakon 2011. godine. U junu počinje gusti ljetni raspored s čak dvije stanice. Najprije, Svjetsko prvenstvo ide u Boston, gdje će skakači demonstrirati svoje umijeće s platforme na krovu Instituta za savremenu umjetnost u proslavi 100. stanice turneje od uvođenja 2009. godine.

Nakon sjevernoameričkog, sportisti će potom promijeniti kontinent i vratiti se u Evropu u Polignano a Mare u Italiji. To je prekrasni grad u regiji Puglia, poznat kao dom evropskog Cliff Divinga, koji će 11. put ugostiti Svjetsku seriju.

U julu će se održati prva od dvije nove lokacije u kalendaru za 2024. godinu, jer skakači putuju na obale Sjeverne Irske u Causeway. Šire područje na kome se nemirne, tamne vode Atlantika susreću s krševitim liticama, prikazano je i u TV spektaklu "Igra prijestolja“. Očekuje se dosta drame dok sportisti budu testirali svoje granice s tri različite lokacije za skok, uključujući runde s litice.

August označava sredinu sezone, sa skakačima koji će zaroniti u hladne plave vode Oslofjorda u Norveškoj. Gledatelji će doživjeti potpuno novu perspektivu skokova, gledajući skokove s jedinstveno dizajniranog krova zgrade Opere u Oslu, dok sportisti budu izvodili niz odvažnih skokova s​​ platforme duge 30 metara, najduže u historiji turneje, u borbi za maksimalan broj bodova.

Samo dvije sedmice kasnije, august završava s još jednom potpuno novom lokacijom. Skakači će se uputiti u Kanadu, matični teren legende u nastajanju, sjajne Molly Carlson te pojačanja u stalnoj postavi, Simone Leathead.

Odbrojavanje do krunisanja prvaka počinje u septembru, kada se Svjetska serija vraća u Antaliju u Turskoj. Atatürk Park, u srcu marine turske metropole, dosad je samo jednom ugostio elitne skakače i to debitantske 2009. godine, kada su se takmičili samo muškarci. S obzirom na to da 15 godina dijeli dvije posjete Turskoj, to će biti potpuno nova avantura za klasu skakača u 2024. godini. Kao pretposljednja stanica sezone, Antalija se može pokazati kao ključna tačka, gdje jedan sjajan skok ili nepravovremena pogreška mogu odlučiti o naslovima.

Posljednja stanica na kalendaru za 2024. godinu odvija se u domu braniteljice naslova Svjetske serije i legende skokova, Rhiannan Iffland, kada će Sydney ponovno buti domaćin velikog finala sezone. Australija će u novembru biti posljednje borilište za naslov u 2024. godini, gdje će se trofej King Kahekili dodijeliti najboljim skakačicama i skakačima godine.

Kultni Stari most u Mostaru tokom devet godina je jedna od najljepših i najpopularnijih stanica Red Bull Cliff Diving Svjetske Serije, kao i najprestižniji sportski događaj u našoj zemlji. Lokalni tim, koji organizuje Red Bull Cliff Diving u Mostaru, donio je odluku o jednogodišnjoj pauzi s ciljem da dodatno unaprijedi cjelokupan događaj i iskustvo na njemu za sve posjetitelje, gledatelje i zajednicu. Jubilarni 10. Red Bull Cliff Diving u Mostaru donijet će spektakularan događaj s dodatnim sadržajima za grad Mostar i nezaboravna iskustva za gledatelje i obožavatelje.

Red Bull i dalje ostaje usko povezan sa gradom Mostarom te će nastaviti podržavati tradiciju skokova u Mostaru i lokalnu skakačku zajednicu. Grad na Neretvi će također ostati grad domaćin skakačkog kampa za mlade talente sa skakačkom legendom Orlandom Duqueom. Ova inicijativa usmjerena je na poticanje i podršku mladim skakačima, kako bismo jednog dana imali zadovoljstvo da gledamo predstavnika iz Mostara u Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji.