Mašina koja ne staje
52

Porodica Jelić i fenomen YU grupe: Više od 50 godina muzičkog vaspitanja sa Olimpa rock and rolla

Piše: Vedad Karić
YU grupa nastupila na Beerka festivalu u Istočnom Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
YU grupa nastupila na Beerka festivalu u Istočnom Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kada bi čovjek pokušao 50 i više puta izgovoriti jednu riječ, vjerovatno bi na pola puta zastao i odustao. Smatrao bi takvu vrstu izazova suvišnim, bespotrebnim i ne baš pretjerano zanimljivim.

Ipak, kada se priča o 50 i više godina života jednog benda, onda se tu može nabrojati mnogo toga, a vjerovatno će se i zaboraviti poneki detalj.

Legende jugoslavenske rock scene, kultna YU grupa, duboko je zagazila u 53. godinu postojanja. U moru nastupa koje održavaju svake godine, porodica Jelić i fenomenalni bubnjar Saša Radojević nastupali su i na prvom izdanju Beerka festivala koji se 1. i 2. septembra održavao u Istočnom Sarajevu.

Ukoliko se posmatra domaća, ali i svjetska rock scena, ne može se reći kako postoji mnogo bendova koji zvuk rock and rolla i dalje aktivno prenose brojnim starijim generacijama koji pamte njihove početke, ali i onim mlađim koji su imali tu privilegiju da "nabasaju" na njihovu diskografiju.

Petar Jelić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Petar Jelić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kada se posmatra svjetska scena, može se reći kako su Rolling Stonesi svijet za sebe, ali ako se neko na ovim prostorima može svrstati u tu kategoriju vječnih i besmrtnih onda je to definitivno YU grupa. Od 1970. godine kada su braća Žika i Dragi Jelić pokrenuli cijelu priču, mašina se nezaustavljivo kreće sve do danas.

Bez obzira na sve periode koje je bend prošao, trenutke slave, ali i turbulencije, energija koja se osjeti na svakom nastupu gotovo pa prevazilazi okvire razumnog objašnjenja. Tako je bilo i u petak kada su Jelići izašli na scenu i već od prvog akorda pokrenuli publiku željnu tvrdog i dobro poznatog zvuka.

"Dunavom još šibaju vetrovi", "Mornar", "Crni leptir", "Zaboravi", "Od zlata jabuka", "Tango", samo su neke od pjesama koje je publika pjevala zajedno sa bendom od prve do posljednje riječi, a baš u trenucima kada osjete da je publici potreban i manji predah, članovi YU grupe su izvukli dobro poznatog asa iz rukava.

Prvi dan Beerka festivala nastupali Marko Louis, YU grupa i Kerber (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvi dan Beerka festivala nastupali Marko Louis, YU grupa i Kerber (Foto: I. Š./Klix.ba)

Basista Žika Jelić koji je zagazio u 82. godinu najavio je "Koktel", odnosno kombinaciju pjesama "Nona", "Kosovski božuri" i "Sama" koje se prije svega ističu fenomenalnim solo dionicama u čemu je svoje vještine po ko zna koji put pokazao Petar Jelić.

Solo dionicu imao je i Žika Jelić, a upravo je njegovu bas dionicu na karakterističan način najavio Petar te je od publike zatražio podršku za "Žilijena", kako ga odmilja nazivaju ostali članovi.

Pjesmu po pjesmu, solo po solo, YU grupa je prostor na kojem se održava Beerka festival oplemenila zvukom koji, uprkos tolikom broju godina i pređenih kilometara, iz dana u dan postaje sve bolji.

Da to nije samo slučaj na koncertima dokaz je bila i tonska proba uoči nastupa na kojoj se zapravo moglo zaključiti šta je to što YU grupu čini tako dugotrajnim proizvodom. Profesionalnost, ustrajnost i obraćanje pažnje na svaki detalj samo su neke od stvari koje su se mogle primijetiti na probi.

Dragi Jelić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dragi Jelić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Naravno, i velika ljubaznost. Pored umora od putovanja, porodica Jelić bila je raspoložena za razgovor sa medijima i svim zainteresovanim fanovima benda. Jedna od prednosti "familijarnog posla" jeste i ta što dogovori idu mnogo brže, a Jelići su se tako za razgovore sa medijima rasporedili vrlo brzo i efikasno na tri strane, a za Klix.ba govorio je pjevač i gitarista Dragi Jelić.

Na pitanje kako kroz 53 godine karijere ostati dosljedan zvuku, muzici, stilu te kako održati inspiraciju, Jelić ističe kako to i nije bilo toliko teško.

"Pa mislim da to i nije bilo toliko teško uprkos tome što su prošle 53 godine. Inspiracija dolazi sama po sebi pogotov kada se radi ono što se voli. Kada se osvrnem na sve te godine, imam osjećaj kao da nisu prošle 53 godine od naših početaka. Kao da je to bilo prije nekih 20 godina. Mislim da to dovoljno govori samo po sebi", navodi Jelić na početku razgovora.

Ipak, naglašava kako je bilo i teških trenutaka kada se razmišljalo i o drugim poslovima.

"Teških trenutaka uvijek bude i sigurno da je i naša karijera mogla krenuti nekim drugim boljim ili lošijim smjerom. Bilo je momenata kada sam mogao i ja otići u nekom drugom smjeru, mimo muzičke karijere. Ipak, mislim da se mnogo u prošlost ne treba osvrtati i razmišljati o tome u kojem se pravcu moglo otići. U svakom drugom pravcu, vjerovatno ne bismo sjedili sada ovdje i pričali o svemu", poručuje.

S obzirom na to da YU grupa traje toliko dugo, tokom razgovora smo se osvrnuli i na aktuelnu scenu, ali i vremena u kojima živimo i koliko su ona sama po sebi inspirativna za rad.

"Mislim da za nekoga ko se bavi rock and rollom vremena ne bi trebala predstavljati problem. Ono što ja ne vidim jesu mladi bendovi. Njih ima, ali nekako se čini kako nisu vidljivi i uporni u tome što žele da rade. Upornost je ono što je mnogo važno u ovom poslu i vrijeme. Vrijeme, vrijeme i vrijeme. Ono će pokazati sve", ističe Dragi.

S obzirom na to da dugo vremena nisu nastupali u Sarajevu, Dragi Jelić se osvrnuo i na mnoge lijepe trenutke koje je proveo u glavnom gradu BiH.

"Ja sam ovdje proveo mnoge lijepe trenutke i za Sarajevo me vežu brojne uspomene i druženja sa dragim ljudima bilo to na nastupima, kafanama ili negdje drugo. To su prije svega bila druženja sa Indexima. Kada se govori i o tome i spominje Sarajevo, Istočno Sarajevo, ja sam odvojen od te priče. Pamtim samo jedno Sarajevo i tako posmatram stvari. Nadam se da će, kako vrijeme bude prolazilo, neke glave konačno da se ohlade", navodi Jelić.

Dragi i Žika Jelić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dragi i Žika Jelić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na kraju razgovora, Dragi Jelić je najavio i kako YU grupa priprema novi album.

"Da, mogu reći da radimo na novom materijalu koji bi trebao sadržavati 10 pjesama. Planiramo da, kada završimo ljetnu turneju, sjednemo u studio i dovršimo novi materijal", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Dragi Jelić.

Šta se nakon svega može reći? Malo toga. Naročito kada ispred sebe imate priliku gledati veličine koje 53 godine neumoljivo gaze stazama rock and rolla bez naznaka da bi tome mogao doći kraj.

Vrijeme će za mnoge bendove tek pokazati gdje su, ali u slučaju porodice Jelić i YU grupe vrijeme je već odavno pokazalo gdje im je mjesto. Na samom Olimpu rock and rolla.