Muzika
14

Jay Z objavio novu pjesmu o policijskoj brutalnosti prema crncima: Razočaran sam "ovom" Amerikom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Popularni američki reper Jay Z objavio je novu pjesmu o policijskoj brutalnosti kao odgovor na nedavna ubistva crnaca u Americi. Pjesme se zove "Spiritual", a reper u njoj izražava tugu i razočarenje ovakvom Amerikom.

"Napisao sam ovu pjesmu prije nekog vremena i nikada je nisam završio. Punch mi je rekao da sam je trebao objaviti kada je Mike Brown umro, ali tužno sam mu rekao 'ovaj problem je uvijek aktuelan'. Boli me što znam da njegova smrt neće biti posljednja. Tužan sam i razočaran ovom Amerikom, trebali smo mnogo napredovati. Ali nismo", kazao je Jay Z.

Pjesmu je objavio na servisu Tidal i možete je poslušati ovdje.

U četvrtak je na internetu objavljen video u kojem dvojica policijskih službenika bijelaca drže i pucaju u Altona Sterlinga iz Lousiane, dok je sljedeći dan objavljen live stream na Facebooku u kojem je prikazano ubistvo Philanda Castilea.

Beyonce, supruga Jay Zija, održala je minutu šutnje na svom koncertu u Glasgowu zbog ubistva dvije žrtve, a Sterlingovo i Castileovo ime je bilo napisano na velikom ekranu. Također, zamolila je za prestanak "rata protiv manjina" u SAD-u.

"Umorni smo od ubistva mladih ljudi u našoj zajednici. Na nama je da ustanemo i zahtijevamo da nas prestaju ubijati. Ne treba nam saosjećanje, treba nam da svi poštuju naše živote", napisala je Beyonce na svojoj web stranici.

I drugi slavni su odali počast na svoj način i izrazili žaljenje koristeći hashtagove "BlackLifeMatters" (Život crnca znači).