Maja Čengić
0

"Eurosong je nepolitička manifestacija"

Sarajevo-x.com
Maja Čengić
Maja Čengić
Politika se i ovaj put uspjela uvući u sve sfere života, pa i u muziku. Nakon što su Estonija, Litvanija, Latvija i druge zemlje odlučile da se solidarišu sa Gruzijom, te da ne nastupe na Eurosongu 2009. godine, koji se održava u Moskvi, upitali smo za stav bh. tim. Glasnogovornica BH Eurosonga, Maja Čengić za Sarajevo-x.com je izjavila:

"Prije par dana od Javnog servisa Gruzije primili smo obavještenje da ukoliko se ostane pri zamisli da Eurosong bude održan u Rusiji, oni neće nastupiti. Znate i sami da sigurnosna situacija nije baš najbolja," kaže Čengić.

Ipak, dodaje ona, tim BH Eurosonga, kao članice EBU-a priklonit će se odredbama Evropske radiodifuzne unije, ali u bh. timu smatraju da je sada preuranjeno govoriti o tome.

"Eurosong je nepolitička manifestacija koja okuplja dobre ljude pozitivne energije," ističe glasnogovornica BH Eurosonga i upozorava da treba sačekati na zvaničnu odluku EBU-a.

"Ukoliko bude promjena, po njima ćemo se ravnati," zaključila je.

U međuvremenu, Svante Stockselius, Izvršni supervizor Takmičenja za Pjesmu Evrovizije u ime EBU-a sastao se organizatorima Eurosonga 2009. u Moskvi, a ruska nacionalna televizija "Kanal 1" predstavila je obrise projekta ESC 2009.

"Takmičenje za Pjesmu Evrovizije je izuzetno izazovan projekt, ali uvjeren sam da će Kanal 1 odraditi sjajan posao na najvišoj profesionalnoj razini", rekao je Stockselius nakon posjete Moskvi.

Određeni su i preliminarni datumi 54. Eurosonga. Tako će se dva polufinala održati u utorak i četvrtak, 12. i 14. maja 2009, dok će veliko finale biti održano u subotu 16. maja 2009. godine.

Olimpijski kompleks u Moskvi, gdje će se naredni Eurosong održati, može primiti čak 80 hiljada ljudi, a kapacitet Arene je između 10 i 17 hiljada posjetilaca. Oni koji žele kupiti karte za Eurosong 2009. morat će biti još strpljivi jer, tradicionalno, prodaja karata neće početi prije zime.

Finalu potvrdu o tome gdje će se održati Takmičenje za Pjesmu Evrovizije 2009. EBU će donijeti za mjesec dana.