Francuski duo
10

Daft Punk najavio kraj postojanja nakon skoro tri decenije

N. C.
Daft Punk, poznati francuski duo elektronske muzike, službeno se razilazi gotovo 28 godina nakon formiranja u Parizu 1993. godine.

Grupa je u ponedjeljak objavila video pod nazivom "Epilogue" na kojem se prikazuju članovi izvan svojih uloga kao Thomas Bangeltera i Guy-Manuel de Homem-Christo kako šetaju pustinjom. Jedan od njih skida kožnu jaknu i otkriva uređaj za detonaciju vezan za leđa. Njegov kolega iz benda pritisne dugme prije nego što odu, a onda slijedi natpis "1993-2021".

Kathryn Frazier, vlasnica izdavačke kuće BIZ 3 koja je dugo vremena sarađivala s Daft Punk, potvrdila je da je video trebao najaviti raspuštanje grupe. Nisu date nikakve druge informacije.

Bangalter i de Homem-Christo prvi put su se upoznali u školi u Parizu 1987. godine i osnovali indie rock sastav Darling. Kao Daft Punk, tokom godina, dobili su šest nagrada Grammy i 12 nominacija. Njihova prva nominacija došla je 1997. godine u kategoriji za najbolji ples s "Da Funk".

"Random Access Memories" objavljen 2013. godine s hit pjesmom "Get Lucky", u kojoj je nastupio Pharrell Williams, ujedno je i prvi album grupe koji je dobio prvo mjesto na Billboard 200 listi.