Novi materijal
96

Billain predstavio "Codename": Pogledajte hipnotički video "Cocoon"

L. K.
Codename EP je prvo izdanje na Billainovom (Adis Kutkut) sopstvenom beogradsko-sarajevskom labelu "Metnem" koji je suosnovao za pionirima elektronske scene u Beogradu, Rankom Marićem aka Phase i Đorđom Milašinovićem aka Toxic, koji djeluju pod imenom Codex.

Pored kratkog videa koji poprima osjećaj filma premijerno je prikazan i veoma misteriozan i hipnotičan muzički video Cocoon, pod sponzorstvom Subpac, britanske firme koja proizvodi uređaje za veću imerziju u zvuk.

Ono što karakteriše svako novo Billainovo izdanje je to da se radi o cyberneuro žanru, novom žanru kojem je postavio temelje tokom prošle godine izdavanjem albuma Nomad’s Revenge koji je uživao nominacije najboljeg d’n'b albuma 2019. u Velikoj Britaniji, a koji su podržali svi bitni svjetski portali i prijateljski labelovi, filmski producenti i istaknuti muzičari.

Ono što ova izdanja čini interesantnim je to što svako izdanje posjeduje mini naučno-fantastični film koji se nadovezuje na prethodni. Kako bi priča o tim mini filmovima bila još interesantnija, pored suvlasnika Codex kolektiva, Phasea s kojim Adis piše Sci-Fi priče, suvlasnik Metnem labela je i Đorđe Milašinović, koji radi u Peter Jacksonovoj kompaniji Weta digital, na specijalnim efektima u velikim holivudskim projektima, pa u svom CV-u do sad ima rad u realizaciji filmova Avengers, Star Trek Beyond i Jungle Book koji mu je donio Oskara za specijalne efekte.

Na zadnjem videu se ovoj fantastičnoj trojci pridružio i Geordie Third, 3D modeler iz Škotske ciji CV Sci-Fi likova uživa podršku svjetske 3D scene.

"Drago mi je da je testna faza ideje prošla i da sad počinjemo predstavljati stvari, neka smo pripremali pet, šest godina. Sve u vezi sa ovim žanrom je detaljno planirano. Riječ je o velikom projektu, kako slikom tako i zvukom, i jedva čekam da objelodanim stvari koje su deset puta veće od ovih malih izdanja, a koje su povezane međusobno", govori.

Dodaje kako je vrlo sretan što su njegovi projekti našli svoj prostor i dobrodošlicu u svim dijelovima svijeta - od SAD-a do Japana.

"Mislim da ovo što mi radimo iz Sarajeva i Beograda je bitno za cijeli region, uzevši u obzir koje dimenzije i čije sve podrške smo počeli dobijati idejama koje privlače animatore i crtače najvećih kalibara u želji da rade nešto s nama samo zato što ih pokreću naše ideje. To nam je najveća potvrda toga šta posjedujemo", kaže Billain.