Kultura
0

Žiri će sutra objaviti naslove pet romana za nagradu "Meša Selimović"

FENA
Članovi žirija Ivan Lovrenović, Enver Kazaz i Nedžad Ibrahimović sutra će priopćiti naslove pet romana koji su ušli u najužu konkurenciju za dodjelu nagrade "Meša Selimović", a u okviru 6. književnih susreta "Cum grano salis", koji će u Tuzli biti održani od 8. do 11. septembra.

Nagrada "Meša Selimović" dodjeljuje se za najbolji roman s jezičnog govornog područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, objavljen u protekloj godini. Za najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2005. godini nominirano je 16 romana iz navedenih zemalja.

Selektor za BiH Marko Vešović nominirao je romane "Qvadriga" Irfana Horozovića, "Vita activa" Viktora Ivančića, "Đaur i Zulejha" Muharema Bazdulja i "Vječnik" Nedžada Ibrahimovića i roman Dževada Karahasana "Noćno vijeće".

Branko Čegec, seketor iz Hrvatske kandidirao je romane "Simurg" Stanka Andrića, "Ljudožderi" Tomislava Zajeca, "To malo pijeska na dlanu" Marinka Koščeca, "Izgnanici" Bore Ćosića i "Pristajanje" Slobodana Novaka.

Selektor Crne Gore Pavle Goranović predložio je dva romana. Radi se o romanima "Vrata sata" Vjere Baničević i "Pustinjska ruža" Vujice Ognjenović.

Selektor Srbije Mihajlo Pantić kandidirao je četiri romana. Tako će se iz Srbije za ovogodišnju književnu nagradu "Meša Selimović", natjecati "Pijavice" Davida Albaharija, "Tko plače" Sanje Domazet, "Adamova jabučica" Lasle Blaškovića i "Ponoć je u sobi uspomena" Đorđa Pisarova.

Izvršni organizatori 6. Međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis su Narodno pozorište Tuzla, Dom mladih Tuzla i Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić".