Beograd
97

Uliks Fehmiu: Ne možemo govoriti o Bekimu, a da ne kažemo da je Albanac

N. C.
Bekim i Uliks Fehmiu (Foto: D. S./Klix.ba)
Bekim i Uliks Fehmiu (Foto: D. S./Klix.ba)
Na promociji novog izdanja autobiografije "Blistavo i strašno" proslavljenog jugoslavenskog glumca Bekima Fehmiua u Beogradu, putem videopoziva prisutnima se obratio njegov sin, također glumac Uliks Fehmiu.

Uliks je istakao kako je nemoguće govoriti o Bekimu, a ne istaći da je on Albanac.

"Ne možemo da ne govorimo o njemu kao političkom biću i biću koje je bilo svjesno svijeta oko sebe. Ne možemo govoriti o njemu, a da ne kažemo da je Albanac nad Albancima. Kada bih sada pokušao da nađem jednu vijest u medijima u kojoj se o čovjeku albanskog imena govori pozitivno, morao bih baš da se namučim da nađem izuzetak. Zato je značajno da se večeras u Beogradu govori o čovjeku koji je bio itekako definisan svojim porijeklom", kazao je.

Potom je otkrio kako se dvoumio da li dati dopuštenje za novo izdavanje knjige njegovog oca. Međutim, na kraju je pristao jer smatra da "Blistavo i strašno" treba da živi.

"Mene ne dirnu rečenice u knjizi, jer on piše bez sentimenta i patetike, ali me fascinira njegova fotografska memorija. Lično opstajem u životu tako što se treniram da zaboravim, a njegova najveća muka je bila što to nikad nije mogao. Imao je konstanatan sukob u svojoj ličnosti između prestrašne kompjuterske memorije i nemogućnosti da se istina zanemari. To ga je činilo najljepšim i to ga je uništavalo", dodao je.