Kultura
0

Sve je spremno za Kratkofil Plus

Sarajevo-x.com
Sa press konferencije
Sa press konferencije
Prva pres-konferencija Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus održana je danas u Muzičkom paviljonu Petar Kočić, a na njoj su predstavljeni program, filmovi i detalji festivala koji će se održati od 9. do 13. avgusta na tvrđavi Kastel i Narodnom pozorištu RS.

Vladan Petković, direktor programa, je istakao da je ove godine izabran presjek jako dobrih filmova.

"Izabrali smo filmove koji su bili zapaženi na filmskim festivalima širom svijeta. Ove godine fokus festivala je na finskoj kinematografiji i imamo jako interesantan izbor dokumentarnih filmova", objasnio je Petković.

Ana Vidović, izvršni direktor festivala rekla je da je zbog ekonomske krize ove godine kultura u jako teškoj situaciji, a to se odrazilo i na Kratkofil Plus.

"Uz najmanje sredstava realizujemo najbogatiji i najraznovrsniji program u kojem imamo dokumentarne, igrane i kratke filmove, interesantan prateći program i edukativni segment festivala", istakla je Vidovićeva.

Višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom "Cinema Komunisto" u utorak u 21 sat na tvrđavi Kastel bit će otvoren Međunarodni filmski festival "Kratkofil Plus", a prije dokumentarca bit će prikazan prvi blok takmičarskih filmova.

Dnevni program ovogodišnjeg festivala počinje u utorak u 11 sati u Narodnom pozorištu Republike Srpske gdje će biti prikazan film Tvigson, a u 13 sati bit će prikazan blok kratkih filmova "Animateka".

Panel diskusija u saradnji Vizarta i Kratkofila Plus bit će održana u utorak u 15 sati. Na Panel diskusiji domaći filmski radnici razgovarat će o stanju u kinematografiji i problemimam sa kojima se suočavaju. U 18 sati pročinje program "Fokus na Finsku", a bit će prikazan film "Mačo u slobodno vrijeme”.

U takmičarskom programu za šest festivalskih nagrada bore se 42 filma iz 25 zemalja svijeta, a žiri čine Iva Plemić Divjak - beogradska producentica, Ljubiša Savanović - banjalučki glumac i Jan Ijas - finski reditelj. Pored Grand Prixa, žiri će dodijeliti nagrade za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i regionalni film.

Ulaz na festival je besplatan, ali zbog teške finansijske situacije ove godine odlučeno je da se naplaćuju "izlaznice", tako da će svako u skladu sa svojim mogućnostima imati priliku da plati dobrovoljni prilog i da taj način ocijeni program koji su gledali.

"Nadamo se da će posjetioci imati razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalazimo i da će nam pomoći tako što će platiti izlaznicu", poručuju organizatori Kratkofila Plus.