Počelo 63. izdanje
0

Predstava "Caligula" Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko iz Kijeva otvorila MESS

I. S.
Međunarodni teatarski festival MESS otvoren je večeras predstavom "Caligula" Alberta Camusa u izvedbi Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko iz Kijeva.

Evropska unija podržala je ovu izuzetno simboličnu odluku organizatora Festivala MESS da povežu dva glavna grada tragično obilježena ratom pokrivanjem troškova dolaska u Sarajevo 17 članova ukrajinskog teatra, kao i scenografije. Zbog ruske agresije na Ukrajinu, članovi ansambla Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko bili su primorani na dvodnevno putovanje cestom do Sarajeva.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide, koji je prisustvovao otvaranju je rekao:

"Umjetnost i umjetnici uvijek su igrali važnu ulogu u vrijeme rata. Stvarajući umjetnost i kulturnim otporom oni ohrabruju ljude i dijele vrijedne trenutke sa publikom. Organizatori MESS-a odlučili su otvoriti festival izražavanjem solidarnosti sa Ukrajinom pozivajući ukrajinski teatar da izvede 'Caligulu' i meni je drago da je EU bila u mogućnosti pružiti podršku."

Otpravnik poslova Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini Serhii Mineiailo je naveo:

"Izuzetno cijenimo inicijativu organizatora MESS-a da pozovu ukrajinski teatar da otvori ovogodišnji Festival. Na to gledamo kao još jedan čin solidarnosti Bosne i Hercegovine sa Ukrajinom. Finansijska podrška EU za ovu ideju pokazuje da evropske institucije potpomažu kulturnu raznolikost i vrijednosti ne samo unutar EU, već i u zemljama kandidatima. Siguran sam da je predstava izuzetno cijenjenog Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko ostavila veoma pozitivne dojmove i pružila sjajno iskustvo sarajevskoj publici."

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković je naveo da već decenijama Festival MESS blisko sarađuje sa međunarodnim institucijama koje su svojom nesebičnom podrškom omogućile gostovanja vrhunskih teatarskih produkcija na festivalu i doprinijele njegovom međunarodnom karakteru.

"Podrška EU u organizaciji ovogodisnjeg MESS-a nam je posebno značajna jer smo u prilici poslati poruku solidarnosti ne samo ukrajinskim nego i svim umjetnicima svijeta i dati do znanja da je Festival MESS uz njih i da dijelimo univerzalne ljudske vrijednosti."

Evropska unija je najveći pružatelj podrške za kulturu u Bosni i Hercegovini kao izraz gesla EU 'Ujedinjeni u raznolikosti' i uvjerenja da kultura predstavlja univerzalnu vrijednost koja postavlja važna pitanja, podstiče na promišljanje, premošćuje razlike i poziva na poštivanje raznolikosti.