Kultura
11

Pozorište mladih Sarajevo pokreće malu scenu u čast Seadu Bejtoviću

Piše: El. B.
Sead Bejtović
Sead Bejtović
Povodom godišnjice smrti Seada Bejtovića, jednog od najeminentnijih i najvećih bh. glumaca, Pozorište mladih Sarajevo pokreće malu scenu koju će njemu u čast nazvati "Sead Bejtović Malecni".

"S obzirom na to da je Sead Bejtović naš glumac, glumac koji je više od pola vijeka radio na našoj sceni, odlučili smo da 24. novembra, tj. na godišnjicu njegove smrti, malu scenu nazovemo po njemu. Mislim da smo mu na taj način ukazali čast i pijetet za sve što je uradio za glumište BiH i Pozorište mladih", rekao je za Klix.ba Semir Krivić, direktor Pozorišta mladih.

Ta scena Pozorišta mladih je dobar prostor koji je bio neupotrijebljen i služio kao skladište.

"Došli smo na ideju da pokrenemo malu scenu Pozorišta mladih, gdje bismo održavali male lutkarske predstave i interaktivne predstave, gdje bi i djeca učestvovala u kreiranju i izvođenju", kaže Krivić.

Scena "Sead Bejtović Malecni" bit će otvorena predstavom "Bremenski Muzikanti" u režiji glumice Belme Lizde-Kurt. U predstavi igraju mladi glumci Aldin Tucić i Rijad Gvozden, a u njenom stvaranju učestvovali su studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Nedžma Čizmo, Ajla Medanhodžić i Hamza Demirović.

Sead Bejtović je bio dugogodišnji član ansambla Pozorišta mladih. Njegovi teatarski počeci vežu se za čitav niz uloga junaka dječije literature koji su tada zaokupljali maštu njegovih vršnjaka (Palčić, Pinokio, Mačak u čizmama, Junaci Pavlove ulice, Tom Sawyer…). Godine 1967. postaje profesionalni glumac Pozorišta mladih kojem je bio vjeran cijeli glumački vijek. Rado se odazivao pozivima studenata da učestvuje u njihovim projektima.

Kolege i prijatelji ga pamte kao vječnog optimistu iskrenog osmijeha.