U 19:30
22

Promocija romana "Godine u vladavini ćilibara" Šemsudina Gegića 6. jula u Pozorištu mladih

I. S.
Promocija romana "Godine u vladavini ćilibara" nagrađivanog pisca i reditelja Šemsudina Gegića bit će održana u četvrtak, 6. jula 2023. u 19:30 na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Pored promocije romana, publika će imati priliku vidjeti Gegićev nagrađivani igrano-dokumentarni film "Stopama sjenki", a kojem će ovo biti prvo javno prikazivanje.

"Proces nastajanja, pisanja knjige, naravno, nije bio svakodnevan, ali me u misaonom smislu nije napuštao jer je nastajao u posebnim uslovima, koje određuje i stvara moje liječenje od tumora pluća. Žanr je književni, a knjiga 'Godine u vladavini ćilibara' podnaslovljena je kao romansirani film. Oni koji su imali priliku pročitati je, kažu: 'Dok je čitate, stičete dojam kao da gledate, ali doživljajno i sami učestvujete u nastajanju filma iz vaše vizure'. Za ovu moju knjigu, regionalno poznata i priznata teatrologinja i kritičarka Dragana Bošković iz Beograda je izuzetno pozitivnu recenziju završila riječima: 'Ovo je poetsko, vanvremeno djelo, a poezija je istina ili nije ništa, kako nas uči Hegel.'

Velika ocjena i preporuka za moje djelo i mene. Drugi recenzent knjige, evropski poznat i priznat filmski novinar iz Sarajeva Dževdet Tuzlić je stručni osvrt na moj 'romansirani film' naslovio 'Progovor jedne kamere: traganje i putokazi identitarnosti' i njime je veoma precizno odredio temu. Ovdje nije samo riječ o traganju za biološkim identitetom glavnog junaka i njegovih najbližih sap(a)utnika, već u širem kontekstu gledano - identitarnost, vrijeme, fabula, ambijent, zbivanje i atmosfera se odnosi i na zemlju u kojoj se radnja romana događa, a nje više nema pa je novi/mlađi i čitatelji izvan naših međusobno razumljivih govornih područja mogu doživjeti kao izmišljenu. Ustvari, ona je, kao i njeni junaci i sama uhvaćena u smolu ćilibara i tu zarobljena u sjećanju svjedoči svom nekadašnjem postojanju", naveo je Gegić.

Ulaz na promociju romana je slobodan. Dobrodošli!