Kultura
0

Nihad Kreševljaković član žirija festivala u Birminghamu

Sarajevo-x.com
Nihad Kreševljaković
Nihad Kreševljaković
U Birminghamu se od 4. do 10. jula 2011. održava BE Festival – Evropski teatarski festival

Od u Birminghamu u okviru kojeg će biti prikazano 20 predstava iz cijele Evrope. Kao dio saradnje ovog festivala sa Međunarodnim teatarskim festivalom MESS, izvršni producent Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, boravit će u Birminghamu kao član žirija. Pored njega, članovi žirija bit će i Carlos Aladro, Paul Burns, Helen Lannaghan, Toni Racklin.

"Čast mi je da sam član žirija jednog hrabrog i dinamičnog festivala kao što je BE Festival, te što je saradnja sa Festivalom MESS na ovaj način produbljena", istakao je Kreševljaković, podsjećajući da je jedna od direktorica festivala, Isla Aguilar, bila također gošća prošlogodišnjeg MESS-a.

Inače, kao poseban dio programa Exploring Borders, danas, 6. jula, će biti prikazan i film "Sjećaš li se Sarajeva", a nakon kojeg će biti organiziran i poseban razgovor u kome će Kreševljaković, kao jedan od autora učestvovati.

BE Festival postoji sa ciljem da pokaže da scenska umjetnost može pomoći da se pređu granice kulturne, nacionalne i jezičke barijere koje razdvajaju ljude. BE Festival slavi različitost i raznovrsnost u Evropi, ali i univerzalni jezik i iskustva koja spajaju ljude. Razmjena, nedovršenost, saradnja, učešće i aktivacija su ključni koncepti BE Festivala.